Közélet

Ismert sportoló és DJ keveredett kriptopénzes csalásba

A két alapító, Robert Farkas és Sohrab „Sam” Sharma egy a Visa és a Mastercard támogatásával létrehozott kártyát ígért befektetőinek.

A Centra elnevezésű kártyát nagyon kecsegtető tulajdonságokkal ajánlgatták, ugyanis az ígéretek szerint bármilyen boltban elkölthették volna róla a kriptopénzt – derül ki a CNBC beszámolójából. Ez szúrt szemet az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC), és a vizsgálatok során kiderült, hogy

a Mastercardnak és a Visanak az égvilágon semmi köze nincsen a céghez.

Az ICO két alapítója nemlétező embereket nevezett ki vezetőknek, akiknek kitalált önéletrajzokat is gyártottak. Miután kész volt az elképzelt üzlet és annak elképzelt felépítése, világsztárokat kerestek meg és fizettek nekik, hogy reklámozzák a céget.

Floyd Mayweather
Forrás: AFP

Így jött képbe a multimilliárdos boxoló, Floyd Mayweather és a legutóbb a Pitch Perfect trilógia harmadik részében önmagát alakító DJ Khaled.

A vizsgálódás után Robert Farkas már a repülőjegyét is lefoglalta, hogy elmeneküljön, de a SEC elfogta és letartóztatta.

Az ICO nem az első cég, amit a SEC lekapcsolt, ebben az évben korábban már az AriseBank ellen is fellépett, amelyet 600 millió dolláros csalással vádoltak.

folyd mayweater kriptopénz MasterCard ICO centra Visa dj khaled
Kapcsolódó cikkek