Közélet

Változóban az USA szankciós politikája

Módosult a Fehér Háznak az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókkal kapcsolatos álláspontja – erről számoltak be az orosz hírügynökségek és ezt nyilatkozta az amerikai gazdasági tanács vezetője is.

A közeljövőben nem tervez újabb gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni Moszkva ellen – erről értesítette a washingtoni orosz nagykövetséget Donald Trump amerikai elnök kormányzata az orosz hírügynökségek szerint.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva még azt jelentette ki, hogy Washington a szíriai helyzet miatt hétfőn újabb korlátozásokat vezet be Oroszország ellen. A diplomata szerint a szankciók olyan cégeket érintettek volna, amelyek vegyi fegyver előállítására alkalmas technológiával látták el Damaszkuszt.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet
Forrás: AFP/Hector Retamal

Lawrence Kudlow, az amerikai elnök mellett működő nemzeti gazdasági tanács vezetője a The New York Timesnak kedden kijelentette:

a nagykövetet nem tájékoztatták arról, hogy Fehér Háznak módosult a gazdasági büntetőintézkedésekkel kapcsolatos álláspontja.

Az Egyesült Államok legutóbb április elején vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A „fekete listát” akkor 15 vállalatra, valamint 24 tisztségviselőre és üzletemberre terjesztették ki. A korlátozások legnagyobb kárvallottja a világ alumíniumforgalmának 8-9 százalékát jelentős amerikai exportot bonyolító RuszAl.

Az alumíniumpiacot teljesen felborították az Oroszország elleni amerikai szankciók . Moszkva további megbüntetésében az egyelőre nem vesz részt.

 

gazdasági büntetőintézkedés amerikai szankció USA Fehér Ház Oroszország Nikki Haley Lawrence Kudlow
Kapcsolódó cikkek