Magyar gazdaság

Kérdéses a helyzet Dúmában

Az alumíniumpiacot teljesen felborították az Oroszország elleni amerikai szankciók. Moszkva további megbüntetésében az Európai Unió egyelőre nem vesz részt.

A piacok hétfőn egész nap készültek az Oroszország elleni újabb amerikai szankciókra, amelyeket Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete jelzett előre, de amelyeket lapzártáig nem jelentettek be. Az újabb intézkedésekkel Szíria támogatása miatt büntetnék Moszkvát. A korábbi, az amerikai választásba való beavatkozás miatt hozott szankciók viszont a világ alumíniumpiacán okoztak soha nem látott felfordulást Oleg Gyeripaszka és a résztulajdonában lévő Rusal miatt, amely Kínán kívül a szektor legnagyobb szereplője.

Az alumínium ára a londoni fémtőzsdén hatéves csúcsra, tonnánként 2377 dollárra emelkedett, a nyersanyag csak a múlt héten majdnem 12 százalékkal drágult.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Rusal két jelentős partnere, a Rio Tinto és a Glencore már a múlt hét végén vis majornak minősítette az amerikai szankciókat, és jelezte: nem fogja tudni minden korábbi szerződését teljesíteni. A Reuters szerint már mutatkoznak a gondok az ellátási láncban is, mert nő az aggodalom, hogy a Rusal kénytelen lesz visszafogni a termelését, ami hiányt okozhat a világpiacon. A Rusal már múlt héten elveszítette értékének több mint felét, és hétfőn újabb 30 százalékkal csökkent részvényeinek ára a hongkongi tőzsdén a várható újabb amerikai szankciók miatt.

Az alumínium ára hatéves csúcsra, tonnánként 2377 dollárra emelkedett
Fotó: AFP PHOTO / – / China OUT

Az egyelőre nem tervez szankciókat Oroszország ellen, bár a tagállamok külügyminiszterei hétfői luxembourgi ülésükön újabb büntetőintézkedésekkel fenyegették meg Szíriát a vegyi fegyverek bevetése miatt. Emellett támogatásukról biztosították az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által végrehajtott szombat hajnali légitámadást, és határozottan kiálltak amellett, hogy a vegyi fegyverek használata mindenkor és minden körülmények között tilos, és szigorúan elítélendő háborús bűncselekménynek minősül.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőit egyébként még mindig nem engedték be Dúmába, amelyet április 7-én állítólag vegyifegyver-támadás ért. Oroszország és Szíria biztonsági megfontolásokkal indokolja a tilalmat, de elképzelhető, hogy az oroszok manipulálták a helyszínt – legalábbis a Reuters értesülése szerint ezt állította az OPCW tegnapi rendkívüli zárt ülésén Kenneth Ward amerikai nagykövet. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ez nem igaz.

Garantálhatom, hogy Oroszország nem manipulálta a helyszínt

– mondta a BBC-nek, és megismételte, hogy senki nem vetett be vegyi fegyvert Dúmában. „Ami történt, az megrendezett jelenet volt” – tette hozzá, a válaszcsapást az Egyesült Államok és szövetségesei kizárólag sajtójelentésekre és a közösségi médiában megjelent hírekre alapozták.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

alumínium USA Oroszország SZANKCIÓ Sziria
Kapcsolódó cikkek