Közélet

Kolumbiában a választások után sem dőlt még el, hogy ki lesz az új elnök

A kolumbiai elnökválasztás vasárnapi első fordulójában egyik jelölt sem gyűjtötte össze a voksok legalább felét, így a második fordulóban dől el a verseny a továbbjutók, a jobboldali Ivan Duque és a baloldali Gustavo Petro között.

A kolumbiai média szerint a szavazóhelyiségek közel 99 százalékában leadott szavazatok összesítése szerint Duque a voksok 39 százalékát gyűjtötte össze, Petro pedig 25 százalékkal lett a második. A többi négy elnökjelölt kiesett a versenyből. Az elnökválasztás második fordulóját három hét múlva, június 17-én tartják meg.

Kolumbiában most tartanak először választást azóta, hogy 2016 novemberében a kormány békét kötött a legnagyobb lázadószervezettel, a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC), pontot téve a több mint ötven évig tartó, 260 ezernél több halálos áldozatot követelő véres konfliktusra.

Az utolsó, még tevékeny gerillacsoporttal, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN) 2017 elején kezdődtek a béketárgyalások, de még nem vezettek eredményre. Az ELN az elnökválasztás idejére felfüggesztette harci tevékenységét.

A leköszönő elnök, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos nem indulhatott újra, a három évvel ezelőtti alkotmánymódosítás szerint ugyanis a mindenkori államfő megbízatása csupán egy ciklusra, vagyis négy évre szól.

Ivan Duque jobboldali elnökjelölt sajtóértekezletet tart Bogotában. Fotó: MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda

A piacbarát Ivan Duque – aki megfigyelők szerint Álvaro Uribe volt államfő kiválasztottja – a kampány során a társasági csökkentését, az olaj- és bányaipari beruházások támogatását ígérte, fogadkozott továbbá, úgy módosítja a békemegállapodást, hogy a súlyos bűntényeket elkövető egykori gerillák szigorú büntetést kapjanak.

A harcias populistának mondott, és gyakran Hugo Chávez néhai venezuelai elnökhöz hasonlított Gustavo Petro pedig nem változtatna a békemegállapodáson, de

gyökeresen átalakítaná a kolumbiai ortodox gazdaságpolitikát, és a gazdagok vagyonát elosztaná a szegények között.

Szorgalmazta, hogy az Ecopetrol állami olajipari vállalat inkább a megújuló energiaforrások kiaknázására helyezze a hangsúlyt. Ezt megrökönyödéssel fogadta az üzleti elit, Kolumbiában ugyanis az olaj- és szénipar az húzóágazata.

Elemzők szerint királycsináló szerepbe kerülhet a második fordulóban a vasárnapi választás harmadik helyezettje, a balközép Sergio Fajadro, aki alig több mint egy százalékkal maradt le Gustavo Petro mögött.

 

Kolumbia választás Ivan Duque Gustavo Petro
Kapcsolódó cikkek