Közélet

Megkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása

Az Országgyűlés több bizottsága is reggel óta hallgatja meg a negyedik Orbán-kormány leendő minisztereit.

„Változatlan célok mellett, a változó körülményekre tekintettel szigorítana a kormány a Stop Soros törvényjavaslaton, amelyhez az alkotmányos alapokat is meg kell teremteni” – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterjelöltje kinevezése előtti meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottságában. Rogán azt is mondta, hogy a demográfiai fordulatról is tervez nemzeti konzultációt a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetiroda, és célnak nevezte, hogy 2025-ig az ország a digitális kultúra tekintetében az első öt országa között legyen.

Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában elmondta, hogy tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként. Hozzátette, az önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti az új szervezeti egység működése. A Miniszterelnökség fontos feladataként határozta meg, hogy egyfajta kormányzati agyközpontot képezve koordinációs feladatokat lásson el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatáson.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

„A jövőben is a magyar érdek lesz az ország külpolitikájának egyetlen vezérelve” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt a külügyi bizottságban. Szijjártó szerint a magyar versenyképesség dinamikus javulását ezután is folyamatosan alá akarják támasztani külgazdasági eszközökkel. A külügyminiszter-jelölt azt is mondta, hogy a célok elérése a jövőben sem lesz konfliktusmentes, de minden olyan konfliktust vállalni fognak, ami mindehhez szükséges.

A zsinórmérték az, hogy „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”

– fogalmazott Szijjártó.

„Jelentősen növelni kell a magyar tulajdonú vállalatok súlyát a gazdaságban a hozzáadott értéket tekintve” – mondta Palkovics László technológiai és innovációs miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági és kulturális bizottsága együttes ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán. Palkovics hozzátette,

bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, hozzáadott értékben azonban kevesebbet állítanak elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég.

A jelölt a feladatok közé sorolta a magyar cégek termelékenységének növelését, az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül.

Többek között a jelenlegi demográfiai trend megfordítását és a munkaalapú társadalom építését nevezte meg a megvalósítandó céljainak az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére jelölt Kásler Miklós az Országgyűlés népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán. A célok között említette még:

  • a családok létrejöttének, megerősödésének és megtartásának támogatását,
  • továbbá a gyermekvállalás ösztönzését, feltételeinek biztosítását különböző társadalmi rétegekben és életkori csoportokban.
  • Országgyűlés meghallgatások miniszterek új kormány Parlament
    Kapcsolódó cikkek