Közélet

Velencei Biennále: megnyílt a magyar pavilon

A Velencei Építészeti Biennále kiállításai és kísérőprogramjai a szakmai és sajtónapok után szombattól november 25-ig várják a közönséget.

Új típusú szabad teret hoz létre egy ideiglenes kilátó révén a 16. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, amely Szabadság híd – Új horizontok a városban címmel lesz látható szombattól.

A nagyvárosi ember számára a szabad terek hiánya, megfogyatkozása is tudatosítja a szabad tér értékét, nélkülözhetetlenségét

– emlékeztetett a kiállítás csütörtöki szakmai megnyitóján a magyar pavilon nemzeti biztosa, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója.

Fabényi Júlia hozzátette, a projekt alapja a 2016-ban felújítás miatt lezárt Szabadság híd spontán elfoglalása, amelynek köszönhetően egy megszokott hely új, megélhető értéket kapott néhány hétre.

A Freespace (Szabad tér) címmel kiírt idei biennálé nem az ikonikus épületeket állítja a középpontba, hanem a társadalmilag fontos beruházásokat, a szociális aspektusokra is érzékeny építészeti gondolkodást

– mondta el az igazgató.

A kiállítás kurátorai a Kultúrgorilla tagjai: Oravecz Júlia, Göttler Anna és Tornyánszki Éva voltak, a magyar pavilon fölé a projekt idejére felépített kilátót a Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma és Tarcali Dávid) tervezte. A Velencei Építészeti Biennále kiállításai és kísérőprogramjai a szakmai és sajtónapok után szombattól november 25-ig várják a közönséget.

 

magyar pavilon kiállítás Velencei Biennálé
Kapcsolódó cikkek