Közélet

Misszió kell a jövő munkavállalójának

Egyre fontosabb lesz a dolgozóknak, hogy élményt jelentsen a munkavégzés. A Bosch tapasztalatai szerint mind gyakoribb a visszatérés: az új kihívásokat kereső dolgozók idővel visszatérnek az első munkahelyhez.

Szinte minden iparágat érint a munkaerőhiány, ezért a vállalatoknak sokkal több energiát kell fektetniük a leendő kollégák megtalálásába és a régiek megtartásába. Tovább nehezíti a folyamatot a munkavállalók változó igénye is.

„Nagyjából tíz éve szerepelt az álláshirdetéseinkben, hogy a betanulás részeként képzésen kell részt venni a németországi telephelyen. Ám egy idő után ez inkább hátrány lett, mint előny, és volt, aki

azért nem jelentkezett hozzánk, mert nem akart külföldre menni.

A külföldi lehetőség előny, de ha kötelező, akkor már hátrány, ki is vettük a hirdetésből, és próbáljuk itthon megoldani a képzést” – mondta Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport HR-igazgatója a cég éves beszámolója utáni kerekasztal-beszélgetésen.

A dolgozók megtartásához fontosak lesznek a közösségi élmények, a jó munkahelyi légkor
Fotó: Teknős Miklós

Ma már az egyetemi oktatás alatt bőven van lehetőségük külföldre menni a hallgatóknak, s egyre többen élnek is a lehetőséggel. Persze még mindig sokan mennének külföldre dolgozni, a legszerencsésebb helyzet, ha ezt vállalaton belül megtehetik a fiatalok.

A pályakezdőknél az is megfigyelhető, hogy nem maradnak meg az első munkahelyükön, kíváncsiak, több helyen is szeretnék kipróbálni magukat.

A Bosch HR-igazgatója szerint azonban mind gyakoribb a visszatérés: amikor a dolgozó máshol is kipróbálta magát, és megnézte a piacot, visszatér az első munkahelyére. Somogyi András úgy véli, hogy a fiatalok megtartásához lehetőségekre van szükség, továbbá arra, hogy figyeljenek az igényeikre. Az egyik legfontosabb megtartó erő a tartalom, az, hogy mivel foglalkozhat, milyen munkán dolgozhat a munkavállaló. A jövőben ez még jobban fel fog értékelődni – egyre fontosabb lesz, hogy élmény legyen dolgozni.

A jövő munkavállalója azon gondolkodik majd, hogyan tud hozzájárulni a társadalom jólétéhez. Nemcsak az anyagi biztonságot fogja keresni, hanem misszióként értelmezi a munkát, ez lesz a fő változás

– emelte ki a HR-igazgató.

Mivel a jövő munkavállalójának a szabadság, a lehetőség és a tartalom lesz a legfontosabb, a foglalkoztatás formájában is jelentős változások jöhetnek, de ennek az útnak még nagyon az elején vagyunk.

Valószínű, hogy sokkal rugalmasabb lesz a foglalkoztatás, több részmunkaidős állás lesz, és vonzóbbá válhat a szabadúszói lét is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

munkavégzés Bosch légkör munkahely
Kapcsolódó cikkek