Közélet

Viharos brüsszeli csúcs várható

Számos megosztó témáról egyeztetnek majd az uniós vezetők a ma és holnap zajló brüsszeli EU-csúcson, de a leghevesebb vitát várha­tóan a német belpolitikai krízist is kiváltó bevándorláspolitika generálhatja.

A német kormány kedden éjszakába nyúló egyeztetésen sem jutott megállapodásra a bevándorlási politikával kapcsolatban, a belpolitikai viszály pedig a befektetőket is egyre jobban aggasztja. A német részvényeket tömörítő DAX 30 index tegnap reggel április eleje óta a leggyengébb szintre, 12 150 pontra zuhant a keddi 12 234 pontos záróértékről – noha később ledolgozta a visszaesést –, a menedékeszköznek tekinthető állampapírok hozama pedig tovább csökkent.

A Keresztényszociális Unió (CSU) szigorítást szorgalmazna, Horst Seehofer belügyminiszter azt javasolta, küldjék vissza a német határra az más tagállamaiban regisztrált illegális bevándorlókat.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) viszont mindenekelőtt megállapodást kötne az érintett tagállamokkal, amire lehetőség nyílhat a hét végi EU-csúcson, gyakorlatilag azonban nem várható valódi előrelépés az ügyben. A vasárnapi minicsúcson, amelyet a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – bojkottáltak, már a 16 megjelent uniós vezető sem jutott egyezségre, így a problémamegoldást a 28 tagállam képviselőinek részvételével ma és holnap zajló csúcsra hagyták. Az uniós feszültségek csökkentése érdekében egyébként Emmanuel Macron francia elnök ma külön megbeszélést folytat a visegrádi országok kormányfőivel.

A piacon már amiatt aggódnak, hogy Angela Merkel elveszíti koalíciós partnereinek támogatását
Fotó: AFP

A CSU törvényhozója, Alexander Dobrindt kijelentette, fölöslegesnek tartja a várakozási időt. „Nem értem, mi értelme lehetséges jövőbeli európai megoldásokról beszélni, mikor még az sem dőlt el, Németország mit tehet most” – fogalmazott. A CSU június végéig adott időt a kereszténydemokratáknak, júliustól azonban mindenképp változást követelnek az ország migrációs politikájában. Ha Seehofer július elején kancellári jóváhagyás híján utasítaná a rendőrséget a szigorításra, Merkel kénytelen lenne meneszteni a belügyminisztert.

Ebben az esetben valószínűleg felbomlana a CDU/CSU–SPD-kormány, és Merkel kisebbségben kormányozna, vagy újabb választások következhetnek.

Az Európai Unió bevándorláspoli­tikája ráadásul nem az egyetlen olyan témakör, amely heves vitákba torkollhat a brüsszeli csúcson. A tervek szerint a tagállamok a Brexit, a lengyel bírósági törvény, az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború, illetve a közös euróövezeti büdzsé kapcsán is megkísérelnék közelíteni egymáshoz az álláspontokat. „Sok rettenetesen megosztó dologgal kell megbirkózni” – idéz egy osztrák diplomatát a Politico. Elemzők szerint az illegális bevándorlók kezelése, valamint az eurózóna közös költségvetése mellett a Brexit labdába sem rúghat majd, a britek nem számíthatnak sok új fejleményre a hét végén.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

bevándorlás Eu csúcs értekezlet
Kapcsolódó cikkek