Közélet

A Facebook szerint a Függetlenségi Nyilatkozat rasszista

A Facebook algoritmusa szerint az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata egyes részei kimerítik a gyűlöletbeszédet, ezért eltávolította a közösségi oldalról.

A Texasban alapított a Liberty Country Vindicator nevű lap rövid részéleteket osztott meg július 4., az amerikai függetlenség napja alkalmából a Függetlenségi Nyilatkozatból, azonban a Facebook algoritmusa szerint a kiemelt részletek gyűlöletbeszédnek minősültek és azokat automatikusan eltávolította – számolt be az esetről az Index.

A Függetlenségi Nyilatkozat azon részében, ahol Thomas Jefferson egykori amerikai elnök könyörtelen vademberekként ír az indiánokról („merciless indian savages”), a Facebook letiltotta a bejegyzést.

Fotó: AFP

Talán Thomas Jeffersonnak azt kellett volna írnia, hogy az indiánok a kulturális fejlődés nehézségeivel küszködnek.

– jegyezte meg ironikusan a texasi lap szerkesztője.

Egy blogposzban a Reason Christian Britschgi szerkesztője szerint a döntés a gyűlöletbeszéd automatizált keresésének problémáját bizonyította. Hozzátette, hogy a „politikailag nem korrekt” nyelvezet kiszűrésére kifejlesztett algoritmus egyértelműen képtelen a nyelvet történelmi kontextusában kezelni.

A lap munkatársai később megerősítették, hogy a Facebook elnézést kért a történtekért, és vissza lett állítva a bejegyzés.

Függetlenségi Nyilatkozat algoritmus Facebook gyűlöletbeszéd
Kapcsolódó cikkek