Közélet

Elon Musk is beszállna a thaiföldi barlangi mentésbe

Elon Musk két cégétől mérnököket küld a thaiföldi barlangbalesethez, hogy kiderítsék, tudnak-e valamilyen módon segíteni a két hete bennrekedt fiúkat kimentésben. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) meghívta a fiúkat a moszkvai világbajnokság döntőjére.

amerikai üzletember pénteken a Twitteren tudatta intézkedéseit azután, hogy egy twitterező szemére vetette: nem tesz eleget a barlangban rekedtek kiszabadításáért.

Az üzletember Boring nevű cége járatos az alagútfúrásban, nagyon fejlett radarja van földrétegek vizsgálatához. Szakemberei azt ötlötték ki, hogy egy légjárat fúrásával ki lehetne menteni a Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diákot és edzőjüket. Elon Musk nevéhez fűződnek egyebek közt a SpaceX és a Tesla vállalkozások.

SpaceX & Boring Co engineers headed to Thailand tomorrow to see if we can be helpful to govt. There are probably many complexities that are hard to appreciate without being there in person.

— Elon Musk (@elonmusk) 2018. július 6.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án rekedtek benn a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteken levelet küldött a thaiföldi labdarúgó szövetségnek, mély együttérzéséről biztosítva a gyerekek és edzőjük családjait, egyúttal meghívta a barlangban rekedtek fiúkat Moszkvába, a jelenleg zajló labdarúgó világbajnokság döntőjére, amely július 15-én lesz. A fiatal focista fiúk, rendszeresen kérdezősködnek a rájuk vigyázó búvároktól a vb történéseiről.

A családtagok is segédkeznek a mentésben
Fotó: Patipat Janthong / Bangkok Post

A mentésben pénteken meghalt egy búvár. A 38 éves férfi korábban tagja volt a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának. Feladatát ugyanakkor még teljesíteni tudta: eljuttatott egy oxigénpalackot a kijelölt helyre, de visszafelé eszméletét vesztette és meghalt.

A búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban tervezett több kilométeres mentési útvonal mentén. A mentésbe önkéntesen bekapcsolódó dán búvár, Ivan Karadzic a nehézségeket jellemezve a dpa német hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a kifelé vezető járatok helyenként olyan szűkek, hogy le kell venni a magukra öltött oxigénpalackot, és maguk előtt áttolni a szűkületen. Szavai szerint ezt a problémát csak valamilyen speciális búvár felszereléssel lehetne áthidalni.

Az eső a legnagyobb ellenfél a thaiföldi mentőakcióban

Az időjárás a legnagyobb aggálya a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésén dolgozó csapatoknak.

 

Thaiföld Bangkok barlang mentés
Kapcsolódó cikkek