Közélet

Közel 10 millió fontba kerülhet Trump angliai látogatásának a biztosítása

Óriási készültséggel várják első szigetországi látogatása alkalmával Donald Trumpot.

Donald Trump amerikai elnök angliai látogatása évek óta az egyik legnagyobb rendőri készültséget igénylő esemény lesz a szigetországban. Trumpot elkíséri felesége Melania Trump is, a protokolláris látogatás körülbelül 8 és 10 millió font közötti összegbe kerülhet, amelynek biztosítására több ezer rendőrt vezényelnek ki. A látogatás miatt a Blenheim-palota, a miniszterelnöki rezidencia, a Windsor kastély, az Egyesült Államok nagykövetsége, illetve a Regent's Park biztosítását is ellátják – számol be a részletekről a Metro.

A lap szerint a park körül egy „acélgyűrűt” alakítanak ki, hogy az elnöki párt elszeparálják a várhatóan megjelenő több ezer tüntetőtől. Az elnök megérkezésekor több szabadságolást is el kellett halasztani a rendőrségnél, a hivatalos látogatás során a rendőrök 12 órás váltásban teljesítenek majd szolgálatot. A hatósági beszámoló szerint

Trump útja elkerüli London központját, ahol több ezer tiltakozóra számítanak, beleértve a Westminstert is, ahol az aktivisták tiltakozásként egy Trump-babát ábrázoló léggömböt engednek fel a magasba.

Fotó: Tobias Schreiner / picture alliance / DPA

Chris Shead, az Országos Rendőrségi Koordinációs Központ vezetője a lapnak elmondta: az elnök látogatása során a rendőri erők egy jelentős, sokoldalú biztonsági műveletben dolgoznak együtt, amelyben különböző szakemberek – mesterlövészek és biztonsági emberek – is részt vesznek.

Azt is elmondta, hogy az angliai és walesi rendfenntartó erők szinte minden rendőrt és forrást biztosítanak az elnök látogatáshoz. Hozzátette, a labdarúgó-világbajnokság óta a sürgősségi hívások továbbra is magas szinten maradtak és a rendőrség szinte állandó készültségben van, ezért megkérik a lakosokat, hogy csakis valódi vészhelyzet esetén kérjenek segítséget.

Theresa May brit miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP

Az amerikai elnök nagy-britanniai látogatása ellen petíciót is indítottak, amelyet csaknem 1,9 millióan írták alá. A két ország viszonya az elmúlt hónapok szinte példátlan, nyilvános diplomáciai csörtéi után meglehetősen hűvössé vált.

A legnagyobb diplomáciai vihart az kavarta, hogy Trump a Twitteren újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három – valóságtartalmában nem megerősített – videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról. Az ügyben Theresa May személyesen is rosszallásának adott hangot, „helytelennek” nevezve, hogy Trump „egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő” csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök May megrovó nyilatkozatára ezután indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva a brit kormányfőt, hogy „ne rá összpontosítsa figyelmét”, hanem „az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra”.

Titokban tárgyalt Londonban Trump tanácsadója a Brexitről

A Downing Street nem tudott John Bolton és az erőteljesen EU-szkeptikus brit kampánycsoport megbeszéléséről.

 

Donald Trump védelem USA Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek