Közélet

Trump: Angela Merkel szupersztár volt

Trump szerint Angela Merkel szupersztár volt, egészen addig, míg emberek millióit be nem engedte Németországba. Az elnök továbbra is tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lett volna az oroszokkal, sőt magáról azt mondja, hogy nem oroszbarát.

Donald Trump interjút adott még hétfőn, Helsinkiben, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott közös sajtótájékoztatója után. Trump elsősorban a csúcstalálkozó tényét és a sajtókonferencián elhangzottakat érintő kritikákra reagált.

John Brennan, a CIA volt igazgatója hazaárulásnak nevezte a közös sajtókonferenciát, amelyen Trump mintha nem adott volna hitelt az amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról szóló amerikai hírszerzői jelentéseknek.

Az elnök, aki kedden a Fehér Házban nyilatkozatban korrigálta hétfői szavait, mondván, hogy rosszul fejezte ki magát, az interjúban kijelentette: „Brennan nagyon rossz ember, nézzék csak meg, hogy mi minden történt, amikor ő irányította az ügynökséget.” Az elnök a CIA volt vezetőjét a FBI volt vezetőihez és munkatársaihoz hasonlította, akik szerinte hazugságokat terjesztenek.

Fotó: AFP

„Én nem vagyok oroszbarát, semmilyen barát nem vagyok, egyszerűen csak azt akarom, hogy a mi országunk biztonságban legyen” – fogalmazott Trump. Az elnök azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja a világ atomfegyvereinek 90 százalékát, és hozzátette, hogy nemcsak ezért, de egyébként is:

„Oroszországgal kijönni nem rossz, hanem jó dolog.”

Európának is megint nekiment

A hosszas interjúban az amerikai elnök ismételten bírálta az európai országokat a bevándorlási politikájuk miatt, és amikor Tucker Carlson riporter rákérdezett, hogy vajon melyik európai ország lett jobb a tömeges migrációnak köszönhetően, Trump szerikt egyikük sem. Hozzátette: „a bevándorlási politika Európában katasztrófa, elpusztítják Európát, elpusztítják Európa kultúráját, bizonyos vidékeken a bűnözés megnövekedett, jobb lenne már tenni is valamit”.

Trump az európai vezetők közül egyedül Angela Merkel német kancellárt nevezte meg, és szerinte Merkel bevándorlási politikája „nagyon rosszat tett„ magának Merkelnek is.”

Angela szupersztár volt, egészen addig, míg emberek millióit be nem engedte Németországba

– mondta az elnök.

Trump az amerikai demokrata párti politikusokat is ostorozta az illegális migrációval kapcsolatos álláspontjuk miatt. Mint mondta: a demokraták nyitott határokat akarnak, és ezzel szabad utat engednének a bűnözésnek is

A Fox televízió több esti műsorában is foglalkozott Donald Trump Helsinkiben tett, majd kedden Washingtonban pontosított kijelentésével, miszerint nem fogadja el az amerikai hírszerző közösség megállapításait a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról. A Fox hosszas részletet játszott be az elnök 2017. júliusában Lengyelországban tett látogatásáról, amikor Trump kifejtette, hogy az oroszok igenis beavatkoztak az amerikai választásokba.

Trump–Putyin-csúcs: a világ tekintete ismét Helsinkire szegeződik

A mostani lesz a negyedik orosz-amerikai csúcstalálkozó Helsinkiben, azonban több tüntetésre is készülni kell a finn fővárosban.

 

Donald Trump USA Oroszország Vlagyimir Putyin Helsinki
Kapcsolódó cikkek