Közélet

Kárpótlás nélkül sajátítanák ki a termőföldet

Amerikai szankcióktól tart a Dél-afrikai Köztársaság, miután Donald Trump elnök figyelmét is felkeltette az országban tervezett földreform.

A rand 1,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben tegnap, miután Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzé-sében közölte: felkérte külügyminiszterét, Mike Pompeót, nézzen utána a tervezett dél-afrikai földkisajátításoknak és a „farmerek meggyilkolásának”. Szakértők attól tartanak, hogy Washington a Dél-afrikai Köztársaság ellen is szankciókat vezethet be, ami tovább gyengítené a nemzeti deviza értékét és a gazdaságot. Az utóbbi pedig így sincs túl jó állapotban. A Reuters harminc közgazdász megkérdezésével készített felmérésének eredménye szerint a idén 1,4, jövőre 1,9 százalékkal bővül majd, de a dél-afrikai jegybank még ennél is pesszimistább: júliusi előrejelzésében 2018-ra mindössze 1,2 százalékos növekedéssel számolt, ami jelentős visszaesés a májusban prognosztizált 1,7 százalékhoz képest. Piaci várakozások szerint a GDP negyedéves bázison 0,6 százalékkal nőtt április–júniusban az év első hónapjában mért 2,2 százalék visszaesés után.

A szakértők 1:3-hoz esélyt adnak annak, hogy a gazdaság az idén recesszióba fordul. A növekedés lassulása, a 25 százalékot meghaladó munkanélküliségi arány és a szociális egyenlőtlenség a legsúlyosabb probléma Cyril Ramaphosa elnök számára, aki februárban vette át a hatalmat Jacob Zumától.

Az új elnök egyik legellentmondásosabb és odahaza is legnagyobb vitát kavaró terve a földreform: Ramaphosa augusztus 1-jén jelentette be, hogy a hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) alkotmánymódosítást kezdeményez, amelynek révén lehetővé válna a termőföldek kárpótlás nélküli kisajátítása. Bár az ANC-nek nincs többsége a parlamentben, a földreformot eredetileg követelő Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű párt támogatásával megvan a szükséges kétharmad. A The Citizen című dél-afrikai lap szerint az ANC ezzel a radikális intézkedéssel akarja biztosítani a győzelmét a jövő évi parlamenti választáson.

Fotó: AFP

A tervezet kimondva-kimon­dat­lanul a fehér kisebbség ellen irányul. Dél-Afrikában a megművelhető földterület majdnem egyharmada van magánkézben, ennek a 72 százalékát pedig fehérek birtokolják. Trump Twitter-bejegyzését a Fox News szerdai riportja váltotta ki, amely a földkérdésről és a fehér farmerek legyilkolásáról szólt. A földművesek szövetsége, az AgriSA szerint 2017–2018-ban 47 farmert öltek meg, ez a szám azonban nem hivatalos források szerint sokkal magasabb lehet.

Elemzők párhuzamot vonnak az ANC tervei és a szomszédos Zimbabwéban 2000-ben végrehajtott földreform között.

A Robert Mugabe elnök által kezdeményezett kisajátítások a fehér farmerek tömeges exodusához vezettek, és gyakorlatilag összeomlott Zimbabwe kávé- és tejtermelése – emlékeztetett a Deutsche Welle internetes kiadása. A reform szakértői becslések szerint 20 milliárd dollárjába került a gazdaságnak és az adófizetőknek, és a kormányzat végül kénytelen volt utólag kompenzálni a farmereket.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Donald Trump Dél-afrikai Köztársaság földreform
Kapcsolódó cikkek