Közélet

Két országot is eltilthat a focitól a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmeztette Nigéria és Ghána szövetségi vezetőit, hogy amennyiben továbbra sem politikától függetlenül működnek, válogatottjaikat eltiltják a nemzetközi versenyektől.

A FIFA keddi közlése szerint azt szeretné elérni, hogy a nigériai szövetséget (NFF) a 2014-ben megválasztott elnök, Amaju Melvin Pinnick vezesse. A világszervezet hétfőig adott haladékot a helyzet rendezésére, különben – az éppen zajló női U20-as világbajnokságon szereplő nigériai csapatot kivéve – azonnali hatállyal kizárják az ország válogatottjait a nemzetközi futballból.

Júniusban egy csoport saját magát nyilvánította a helyi szövetség vezetőjévé, s átvette az irányítást az NFF székházában, amíg Pinnick az oroszországi világbajnokságon volt.

Szerintük a nigériai bíróság hatalmazta fel őket arra, hogy az NFF élére álljanak. A csoportot a vb után ugyan eltávolították, de a FIFA szerint az elnöknek továbbra sincs hatalma az NFF fölött.

Gianni Infantino FIFA-elnök (b) és Amaju Pinnick
Fotó: AFP/Pius Utomi Ekpei

A ghánai szövetség (GFA) augusztus 27-ig kapott haladékot arra, hogy az ottani bíróság visszavonja a feloszlatását elrendelő határozatot. A helyi igazságszolgáltatás azt követően döntött így, hogy egy rejtett kamerával rögzített dokumentumfilm széleskörű korrupciót tárt fel a GFA-ban, melynek elnöke, Kwesi Nyantakyi 65 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy újságírótól.

Az esetet követően Nyantakyi – aki az afrikai föderáció alelnöke is volt – lemondott a posztjáról, ráadásul a FIFA eltiltotta és az etikai bizottság vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A nemzetközi szövetség a ghánaiak esetében azt kifogásolja, hogy a helyi hatalom – a bíróság útján – beavatkozott a labdarúgás ügyeibe.

Ghána nigéria labdarúgás FIFA
Kapcsolódó cikkek