Közélet

Oroszország szerint kielégítő az éhségsztrájkoló rendező állapota

Kielégítő Oleh Szencov ukrán filmrendező egészségi állapota, aki 90 napja éhségsztrájkol a börtönben.

Oleh Szencov ukrán filmrendezőnaponta kap táplálék-kiegészítőket, és nem tapasztaltak nála testtömeg-csökkenést vagy egészségromlást – közölték az orosz büntetés-végrehajtási hatóságok.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dinze a héten azt mondta, hogy 42 éves védence lefogyott és vérszegénység lépett fel nála. Szencov állapota unokatestvére, Natalja Kaplan szerint katasztrofális, és közel már a vég.

A hozzátartozó az állította:

Szencov elutasította, hogy a börtönből a labitnangi polgári kórházba szállítsák át, mert biztos abban, hogy azt nem élné túl.

A férfi arra panaszkodott, hogy az intenzív osztályon korábban többet bántották, mint a börtönkórházban. A rendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött 64 ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot. A nemzetközi közösség figyelemmel követi sorsának alakulását, és több ország kampányolt a rendező elengedéséért.

Oleh Szencov
Fotó: HO / AFP

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába vitték. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év börtönbüntetésre ítélték arra hivatkozva, hogy terrorcsoportot hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Emmanuel Macronn telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, és szóba került a börtönében immár három hónapja éhségsztrájkoló rendező ügye is. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

Oleh Szencov Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek