Közélet

Elon Musk most a Holdat vette célba

A különc amerikai milliárdos, Elon Musk többször jelentett be nagy szabású elképzeléseket, amelyek mellett végletekig kiállt. Most már hivatalossá vált, a SpaceX Holdkörüli luxusútjára megvan az első ügyfél.

A különc amerikai milliárdos, többször jelentett be nagyszabású elképzeléseket, amelyek mellett a végletekig kiállt. Most már hivatalossá vált, a SpaceX Hold körüli luxusútjára megvan az első ügyfél.

A SpaceX bejelentette, hogy szerződést írt alá az első magánügyfelével egy Hold körüli utazásról, azonban az űrutazással foglalkozó cég változtatott az eredeti koncepcióján. Elon Musknak, a SpaceX és a Tesla alapítójának első terve szerint két fizető utassal indították volna el a Falcon Heavy nevű rakétát. Sőt, korábban arról is beszélt, hogy az egyhetesre tervezett Hold körüli utazásra a két űrturistajelölt már jelentős előleggel le is foglalta az utat – számol be a projekt előzményeiről a CNBC.

Az új elképzelés szerint

a SpaceX egy még erősebb rakétával tervezi az űrhajót fellőni – amelynek pontos paramétereit még nem részletezték –, és úgy tűnik, hogy csupán egy ember részesülhet majd a Hold körüli utazás élményében.

Az útra viszont még minimum egy évet várni kell, mert a szállítójármű, a Big Falcon Rocket (BFR) nevű szuperrakéta még fejlesztés alatt áll. A minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR a tervek szerint egyesíti magában a rakétát és az űrhajót is.

Fotó: AFP / Ali Ihsan Ozturk / Anadolu Agency

Az amerikai űripari cég a szerződéskötésről röviden a Twitteren számolt be, ezután a sajtó igyekezett újabb információkat kicsikarni a SpaceX-ből, ám a cég határozottan elzárkózott ettől. Sajtóhírek szerint az első utas Enomoto Daiszuke 47 éves japán üzletember lehet, aki már közölte, hogy az első ázsiai űrturista akar lenni, és kiképzésen is részt vett a Moszkva melletti Csillagvárosban.

Elon Musk az évek során már több nagyszabású projektet megvalósított, és még többet jelentett be a nyilvánosság előtt. A SpaceX a tervezetthez képest többéves késéssel új óriásrakétát lőtt ki az űrbe 2018 elején az Egyesült Államokban, amely egy tűzpiros Tesla autót is magával vitt, hogy Nap körüli pályára állítsa, bizonyítva a rakétakísérlet sikerét, és reklámozva Musk vállalatait.

Musk korábban arról is beszélt, hogy a SpaceX bolygóközi űrhajójának tesztrepülései már valószínűleg 2019 első felében megkezdődhetnek. Az üzletember 2016-ban azt nyilatkozta, hogy lakhatóvá tenné a Marsot, majd tavaly ki is fejtette, hogy mintegy ezer űrhajóval, darabonként száz utassal a fedélzeten a vörös bolygó kolonizálása kivitelezhető lenne: az első marsi landolásokat 2022-re tervezik.

Eddig összesen 24 NASA-űrhajós járt a Holdnál, és a legutóbbi, 1972-es misszió, az Apollo-17 óta senki sem utazott oda. A Holdon összesen 12-en jártak. Az Apollo–11-es két utasa, Neil Armstrong és Edwin Aldrin első Holdra szállásának 50. évfordulója jövőre lesz.

Elon Musk űrkutatás SpaceX űrturizmus
Kapcsolódó cikkek