Közélet

Két év múlva jönnek a közigazgatási bíróságok

A közigazgatási bíróságokról, valamint a hajléktalan ellátásról is szó esett a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott csütörtöki Kormányinfón.

Jöhetnek a közigazgatási bíróságok

A vonatkozó törvény koncepcióját a kormány elfogadta, a törvényjavaslatot október végéig terjeszti be az igazságügyi tárca, s azt várhatóan még az őszi ülésszakban elfogadja az Országgyűlés – fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondása alapján a bírói jogállás a jövőben is egységes marad, bizonyos sajátosságok fognak majd érvényesülni. Minden olyan bírót, aki most közigazgatási ügyszakban ítélkezik, kérelmére automatikusan át kell venni az új szervezethez, erre a törvény konkrét garanciákat tartalmaz majd

– jelezte. A közigazgatási felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz, nyolc városban regionális hatás- és illetékességi körrel bíró közigazgatási törvényszékeket állítanak majd fel – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Hajlaktalan-alapot hoz létre a kormány

A hajléktalan-ellátást segítő tartalékalap létrehozásáról döntött a kormány 300 millió forintos kerettel – hangzott el a sajtótájékoztatón. Gulyás tájékoztatása szerint ez a pluszforrás a Belügyminisztérium számára áll rendelkezésre, és lehetőséget biztosít olyan helyek kialakítására, ahol köztisztasági feladatokat lehet elvégezni az éjjeli melegedőre való szállítás előtt. Emlékeztetett arra, hogy október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, jelenleg több férőhely áll rendelkezésre, mint ahány hajléktalan van; a kormány 700 ezer forintot költ egy hajléktalan ellátására évente. Kitért arra is,

hogy a vonatkozó szabálysértési tényállás alkalmazása csak akkor válik szükségessé, ha egy hajléktalan a rendőrségi felszólításra sem reagál, és továbbra is életvitelszerűen közterületen tartózkodik, lakik.

közigazgatási bíróságok Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek