Közélet

Már a minisztériumnak is gyanús a teniszszövetség gazdálkodása

Az EMMI és az Állami Számvevőszék is szabálytalanságokat talált az MTSZ ügyeiben.

Hetek óta áll a bál a Magyar Tenisz Szövetség körül, miután élteniszezőink – nevezetesen Babos Tímea és Fucsovics Márton – élesen kritizálták a szervezet működését. Az oda-vissza mondogatós verbális párbaj végeredménye az lett, hogy a két teniszező szakított a szövetséggel, és innentől egyedül járják útjukat.

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője kedden Facebook oldalán szólította meg a magyar „teniszcsaládot” egy közleményben, melyben az alábbi kritikus pontokra hívta fel a figyelmet:

  • a Kiemelt Sportágfejlesztési Program által milliárdok ömlenek a sportágba, amelynek felhasználása közös felelősség,
  • a klubok, a játékosok és az utánpótlás fejlődését is biztosítani kell,
  • érthetővé és átláthatóvá kell tenni a pénzügyi gazdálkodást,
  • a szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie.
  • Fucsovics Márton teniszező (b) és edzõje, Sávolt Attila
    Fotó: MTI/Illyés Tibor

    Sávolt elmondása szerint a korábban felvetett problémák és ellentmondások száma nemhogy csökkent volna, de még növekedett is. Hangsúlyozza, hogy

    már a minisztérium is vizsgálódik az ügyben, hogy százmilliók mennek el feleslegesen ideiglenesen épített pályákra, amelyek sok esetben csak 3 napig állnak, utána lebontják őket.

    Az MTSZ korábban arra hivatkozott, hogy a nemzetközi szövetség, az ITF előírásainak kellett több esetben is megfelelni a 4 ezer férőhelyes stadionokkal, miközben kiderült, hogy Svájcban éppen most hétvégén rendeztek tornát 2600-as lelátón, így a korábbi indokok némileg sántikálnak.

    Arra is fény derült, hogy

    már az Állami Számvevőszék is szabálytalanságokra bukkant a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során,

    s ez semmiképp sem vet jó fényt a hazai teniszsportra.

    Babos Tímea is szakított az MTSZ-szel
    Fotó: MTI

    Sávolt kiemeli, hogy nemrégiben három elnökségi tag is felmondott az MTSZ-ben, ami után a szövetség csak arra vonatkozóan hívott össze ülést, amely a három tag újraválasztásáról szól, egyéb napirendi pontok, felvetett problémák és megoldáskeresés továbbra sem szerepel az elnökség tervei közt.

    Az edző szerint – főként az elmúlt hetek eseményei után – itt lenne az alkalom egy közgyűlés összehívására, de az MTSZ még mindig nem tett lépéseket ebben az ügyben. Sávolt a teniszcsalád összefogását kéri és sürgeti. A felhívás mögé beállt Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, Fucsovics Team, Babos Csaba, Babos Tímea édesapja is.

    Babos Tímea sportgazdaság MTSZ Emmi Állami Számvevőszék (ÁSZ) Sávolt Attila tenisz Fucsovics Márton
    Kapcsolódó cikkek