Közélet

Szkripal-ügy: oroszok ellen adtak ki elfogatóparancsot

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (CPS) terrorizmusellenes ügyosztályának közleménye szerint a Scotland Yard terrorelhárító műveleti részlege alapos vizsgálat után a minap eljuttatta a vádhatósághoz az összegyűjtött bizonyítékokat, és az ügyészség megállapította, hogy e bizonyítékok elégségesek a vádemeléshez Petrov és Bosirov ellen az elmarasztaló bírósági ítélet megszületésének reális esélyével.

Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárok ellen vádat emelt a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében
Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség

A CPS közölte azt is, hogy nem kéri Oroszországtól a két gyanúsított kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok kiadatását.

A vádhatóság ehelyett európai elfogató parancsot ad ki,

amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik olyan európai országokban, amelyekben ez a körözés érvényesíthető.

Theresa May: a gyanúsítottak orosz kémek

A brit miniszterelnök szerint Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy a Szkripal-ügyben szerdán megnevezett két orosz gyanúsított az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke.

Moszkvának nem cseng ismerősen a két név

Moszkvának nem mond semmit a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével gyanúsított Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov neve – közölte szerdán újságírókkal Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A sajtóban brit tisztségviselők nyilatkozatai jelentek meg a salisburyi és amesburyi ügyek gyanúsítottaival kapcsolatban. Oroszországhoz kötik őket. Ezek a nevek és fényképek azonban nekünk semmit sem mondanak

– mondta Zaharova.

„Ismételten felszólítjuk a brit felet, hogy a nyilvános vádaskodásról és az információval való manipulálásról térjen át a gyakorlati együttműködésre az igazságügyi szervekkel” – tette hozzá az orosz külügyi szóvivő.

Szkripal-ügy Oroszország scotland yard Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek