Közélet

Trump beadta a derekát: FBI-vizsgálatot kért a szexuális zaklatással vádolt főbírójelöltjére

Trump bejelentette, hogy az FBI újra vizsgálja meg Kavanaugh szexuális zaklatásról szóló állításokat, mire a főbírójelölt közleményben tudatta, hogy továbbra is együttműködő lesz.

Donald Trump amerikai elnök arra utasította az Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy

egy héten belül végezzen el pótlólagos vizsgálatot Brett Kavanaugh főbírójelölt ügyében, akit több nő is szexuális zaklatással vádolt meg.

Trump pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának kérésére utasította újabb vizsgálatra az FBI-t, hogy ezáltal naprakészebbé váljanak a főbírójelölt aktái. Trump hangsúlyozta, hogy a pótvizsgálatnak korlátozott mértékűnek kell lennie és kevesebb mint egy hét alatt le kell bonyolítani.

Brett Kavanaugh és Donald Trump
Fotó: AFP

Brett Kavanaught több nő is szexuális zaklatással vádolta meg az elmúlt napokban. Egyiküket, az 51 éves Christine Blasey Ford pszichológus professzort csütörtökön hallgatta meg a szenátus igazságügyi bizottsága, és ugyanaznap Kavanaugh is a testület elé állt. A szenátusi meghallgatásuk kilenc órán át tartott. Ford egy 1982-es esetről beszélt, és azt állította, hogy Brett Kavanaugh és egyik barátja részegen betuszkolta őt egy szobába, ahol Kavanaugh megpróbálta levetkőztetni és megerőszakolni, betapasztotta a száját. A főbírójelölt azonban ártatlannak mondta magát, többször és határozottan tagadta a vádakat.

A vizsgálatot eddig is követelték a bizottság demokrata szenátorai, de a republikánusok mereven elzárkóztak ettől. Azután fordult a kocka, hogy Jeff Flake arizonai republikánus szenátor az utolsó percben gyakorlatilag a demokraták álláspontjára helyezkedett, és úgy foglalt állást, hogy a végleges szenátusi szavazás előtt le kell folytatni a tényfeltáró vizsgálatot az FBI-nál, amire azonban csak Trump adhatott utasítást. A szenátusi republikánus vezetői beleegyeztek ebbe, és a vizsgálat végéig elhalasztották a végleges szavazást.

Trump bejelentése után Kavanaugh a Fehér Ház által kiadott közleményben tudatta, hogy továbbra is együttműködő lesz. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelölési folyamat során az FBI már kihallgatta.

Brett Kavanaugh Donald Trump Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek