Közélet

Külön iparággá fejlődött a használtóra-üzlet

Valódi alternatív befektetéssé váltak a vintage órák az elmúlt időszakban, és komplett iparág kezd kiépülni a növekvő kereslet kiszolgálására. Mint minden befektetésnél, itt is akadnak kockázatok.

Növekvő kereslet és az ahhoz alkalmazkodó, egyre fejlettebb szolgáltatási paletta jellemzi a klasszikus svájci órák másodpiacát – állapítja meg a Bloomberg összeállítása. A hírügynökség cikke szerint a vintage svájci órák lassan olyan alternatív befektetésekkel esnek egy kategóriába, mint a művészeti alkotások vagy a nagyobb értékű veterán autók, hiszen értékük több okból is folyamatosan növekszik.

Az elmúlt években – a kereslet bővülésével párhuzamosan – növekedni kezdett a másodpiacon aktív kereskedők száma is, legyen szó akár fizikai üzletekről vagy webes felületekről, az árak pedig gyorsan emelkedtek.

„Ha húsz évvel ezelőtt kérdezi meg, hogy az árak valaha elérik-e a mostani szintet, biztosan nemmel válaszolok” – mondta Aurel Bacs, a Phillips elismert árverési vezetője, aki közel három évtizede dolgozik az üzletágban, és tavaly az ő segítségével kelt el Paul Newman Rolex Daytonája 17,8 millió dollárért.

Fotó: VG

Ahogy azonban a többi a vintage óráké sem mentes a kockázatoktól. Az atlantai székhelyű, online órakereskedelemmel foglalkozó Crown & Caliber LLC vezetője, Hamilton Powell szerint nem könnyű terület ez sem, hiszen rengeteg rémtörténet terjed a piacon forgó, jó minőségű hamisítványokról és a csalókról – utóbbiak kapcsán elég csak a nigériai herceg jól ismert történetére gondolni. Powell szerint az órákkal kapcsolatos aggályok – hasonlóan például a festmények piacához – sokakat eltántorítanak attól, hogy befektessenek az üzletágba, igaz, így még mindig nagyon széles a növekedés tere.

Az aggodalmak pedig nem is teljesen alaptalanok: a svájci óragyártók szövetsége 2017-ben 2500 csalási esetet regisztrált, múlt szeptemberben pedig Sao Paulóban találtak 70 ezer hamis karórát.

A növekedés biztosan hosszú ideig fennmarad: ahogy sok más gyűjtői terület, az óráké is addiktív jellegű, vagyis aki egyszer belépett a piacra, szinte biztos, hogy sohasem száll ki a verkliből. „A divat az óráknál is elég gyorsan változik, legyen szó akár a tok méretéről, az anyagáról vagy éppen magáról a szerkezetről: ha pedig valaki meglát egy szép, éppen felkapott órát, biztosan nem nyugszik addig, míg nem szerez magának egy olyat” – mondta Bacs.

befektetés óra iparág
Kapcsolódó cikkek