Közélet

Magyarország is csatlakozozott az uniós kampányhoz

Jelentősen csökkentheti a hazai rosszindulatú daganatos megbetegedések és halálozások számát a veszélyes anyagok munkahelyi kezeléséről indított uniós kampány, amelyhez Magyarország is csatlakozott – hangzott el a hazai kampánygazda, az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontjának sajtótájékoztatóján –, ehhez azonban a kis- és középvállalkozások aktívabb szerepvállalása és szabálykövetése is szükséges.

A munkával összefüggő rosszindulatú daganatos megbetegedések évi 4-7 milliárd eurót emésztenek fel, de a legveszélyesebb anyagokra megállapított új határértékek bevezetése több mint egymillió uniós munkavállaló munkakörülményeit javítja majd, és 22 ezer, a foglalkozással összefüggő betegség kialakulását előzheti meg.

A legnagyobb problémát a rákkeltő anyagok jelentik: a dolgozók munkahelyi kitettségének és a megelőző intézkedések elmulasztásának következménye, hogy az Európai Unióban a munkavégzéssel összefüggő leggyakoribb halálozási ok a rák.

Az európai vállalkozások 38 százaléka rendszeresen használ veszélyes anyagokat, melyek évente több mint 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak.

Magyarország is intenzíven részt vesz az Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA) „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése” elnevezésű kampányában.

Fotó: AFP

Az európai munkakörülmény-felmérés szerint 2015-ben az unióban megkérdezett dolgozók 18 százaléka számolt be arról, hogy munkaideje legalább egynegyedében vegyipari termékkel érintkezik.

Hatékonyabb védelmet kell biztosítani a munkavállalóknak a rákkeltő vagy mutagén anyagok ellen a munkahelyeken is

– mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Növelni kell a tudatosságot a kis- és középvállalkozások vezetőiben, nekik szeretnénk, úgymond, jó példát felmutatni a helyes gyakorlatok megismertetésével, átvételével. A cél az, hogy egyre több cég teljesítse a munkavédelmi szabályokat, hiszen ezzel tehetik a legtöbbet dolgozóik egészségének védelme érdekében – tette hozzá.

Marczinkó Zoltán munkavállalók rákkeltő veszlyes anyagok
Kapcsolódó cikkek