Közélet

Sokat érnek Babos páros sikerei

A szin­gapúri WTA-világbajnok­sággal gyakorlatilag lezárult a női teniszszezon érdemi része. Babos Tímea a lehető legszebben búcsúzik az évtől, ugyanis párosban megvédte vb-címét.

Utoljára rendezték Szingapúrban a női teniszezők világbajnokságát, a WTA Finalt, ugyanis a jövő évtől a kínai Sencsenbe teszik át a verseny székhelyét, miután az ingatlanfejlesztő Gemdale Corporation benyújtotta a győztes ajánlatot. A szerződés értelmében egy új, 12 ezer férőhelyes stadiont is fel kell építeni, így a fejlesztőknek igencsak iparkodniuk kell, ha egy év múlva már a sencseni helyszínen akarják lebonyolítani a női vb-t. A szövetség részéről ezzel a döntéssel egyúttal az is kiderült, hogy a WTA Ázsiában akarta tartani az eseményt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy növelje a térségben a sportág népszerűségét.

Ez pedig nagyrészt Oszaka Naominak köszönhető, aki rengeteg ember szimpátiáját elnyerte az idei US Openen, amikor a szó szerint magából kikelve őrjöngő Serena Williams ellen bezsebelte élete első Grand Slam-győzelmét.

Bár Oszaka térdsérülés miatt idő előtt feladta a vb-t, mégis az ötödik helyre tornázta fel magát az év végére, és 6,39 millió dolláros keresettel zárja az esztendőt.

Pénzügyileg épphogy lemaradt tőle a világranglistát vezető Simona Halep, aki – bár porckorongsérülése miatt még elutazni sem tudott a világbajnokságra – csaknem 6,35 millió dollárt tehetett zsebre az idén.

Babos Tímea ismét világbajnok, ezúttal Kristina Mladenovic oldalán
Fotó: AFP/Roslan Rahman

Serena Williams is képviselteti magát a legtöbbet keresők között: 3,77 millió dollárt teniszezett össze, amelyet javarészt a wimbledoni és az amerikai nyílt teniszbajnokságon elért döntőinek köszönhet. Serenának azonban nemcsak a jóból jutott ki az idén. Miután a US Open-döntőn kissé „túltolta a biciklit” – lecsalózta, valamint letolvajozta a székbírót –, 17 ezer dolláros (4,8 millió forint) büntetést kapott. Tekintve, hogy az amerikai sztárnak ez kiflipénz, az igazán fájó büntetés a saját magának okozott presztízsveszteség, ugyanis szinte senki nem állt ki mellette. A következő idény nagy kérdése lehet, hogy az egykori világelső miként tud – vagy akar – az ellenségessé váló közönség előtt szerepelni.

A vasárnap befejeződő vb-t nagy meglepetésre Elina Svitolina nyerte, s ezzel az ötödik helyre lépett fel a kereseti listán a maga 5,23 millió dolláros éves pénzdíjával.

A jövő évi sencseni világbajnoksággal kapcsolatos további friss hír, hogy az eddig 7 millió dolláros pénzdíjat megduplázzák, 14 milliót osztanak szét a tornán részt vevő nyolc teniszezőnő között.

Itt tartunk tehát azok után, hogy az első, 1972-es vb-n mindössze 100 ezer dollárt fizettek ki a játékosoknak.

Mivel az év utolsó igazán nagy eseménye a médiában is komoly szerepet kap, a vállalatoknak fontos, hogy valamiképpen jelen legyenek a rendezvényen. Természetesen a teniszezők ruházata az elsődleges megjelenési felület, ám mivel a teniszben nem szokták magukat „agyontapétázni” a sztárok, így meglehetősen kitüntetettnek érezheti magát az a támogató, aki reklámfelületet szerez magának egy adott játékos ruháján. Angelique Kerber ügyeskedett a legjobban, akinek a Porsche és a Generali logója is látható a felsőjén. Ahhoz képest, hogy 2016-ban Beata Kerber, a játékos menedzsere – aki az édesanyja is – még prémiumpartnert keresett a lánya számára, most A kategóriás támogatókkal sikerült megállapodni. Ennek fényében a játékos nettó reklámértéke az idén 30 millió dollár körüli.

A többi női teniszező sem panaszkodhat, sőt, az idén kiadott Forbes-lista szerint a világ tíz legjobban kereső női sportolója közül nyolc teniszező. Ez nem meglepő, ha belegondolunk, hogy ez az egyetlen olyan sportág, ahol a nőknek csaknem ugyanolyanok a kereseti lehetőségeik, mint a férfiaknak, ellentétben mondjuk az amerikai kosárlabdával: ott az NBA sztárjai a tízszeresét keresik, mint a WNBA frontvonalán vitézkedő hölgyek.

Babos Tímea óriási sikert aratott azzal, hogy megvédte páros világbajnoki címét.

Az Andrea Hlavackovával megnyert első vb-cím után most Kristina Mladenovictyal ismételt, s ez az év bizonyította, hogy jó döntés volt visszatérni a francia lányhoz, ugyanis idén megnyerték az Australian Opent és döntőztek a US Openen is. A magyar teniszező, aki jelenleg csak 10 ponttal marad el a páros világelsőségtől, egyesben pedig a 61. helyen tanyázik, a 25. pozíciót foglalja el a kereseti listán 1,57 millió összeütögetett dollárral (447 millió forint), amelyet természetesen elsősorban a páros sikereinek köszönhet.

Egyre nagyobb bajban a magyar szövetség

Nyomozást indított az ügyészség a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ) – erősítette meg Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. Elsőként a Hvg.hu egy, a birtokába jutott ügyészségi értesítés alapján számolt be arról, hogy az ügyészség nyomozást indított az MTSZ ellen, miután megalapozottnak találta az egyik tagszövetség feljelentését. A hatóság figyelmét egy összeférhetetlenség-gyanús ügy kelthette fel. A konkrét ügyről a portál annyit tud, hogy megalakult egy cég, amelyben a szövetség egyik tisztségviselője a tulajdonos, és a cégnek átutalt a szövetség egymilliárd forintot egy feladat elvégzésére. Bagoly Bettina közölte, hogy feljelentés alapján a IX. kerületi ügyészség hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. | VG

 

Babos Tímea Kristina Mladenovic világbajnokság sportgazdaság WTA Final tenisz
Kapcsolódó cikkek