Közélet

Fegyverneky Zsófiát méltatja az európai sportsajtó

A FIBA Europe szakírója, Paul Nielsen összeállított egy ötös listát azokról az európai játékosokról, akik teljesítményük és pályafutásuk alapján megérdemelnék, hogy a figyelem központjában legyenek, ám valamiért mégsem olyan sztárok, mint a kontinensünkön pattogtató amerikaiak. A sportág hazai szerelmeseinek legnagyobb örömére a Sopron Basket játékosa, Fegyverneky Zsófia is felkerült a listára.

Paul Nielsen szerint Fegyverneky Magyarországon valóságos példakép, és az Európai Kosárlabda Szövetség álláspontja szerint sajnálatos, hogy mégsem sikerült igazi világsztárrá válnia, noha az európai szakértők és a kosárlabdát objektívan szemlélő szurkolók maximálisan elismerik kvalitásait és eredményeit.

Az, hogy Fegyverneky nem lett „mainstream„ sztár talán nem is olyan meglepő, mert a Sopron irányítója nem tetoválásokkal, rágócsámcsogással, fejhallgatós bevonulásaival hívja fel magára a figyelmet, hanem csak csendesen dolgozik a háttérben, amiről olykor senki sem tud.

Fegyverneky Zsófia
Fotó: FIBA EUROPE

A FIBA szakírója is megemlékezik erről a munkamániáról: amikor a hűség városában járt nemrégiben egy U16-os tornán, az üvegajtón keresztül látta, ahogy

Fegyverneky tök egyedül gyakorol külön egy teremben.

Az újságíró még egy köszönést sem mert megengedni magának, mert látta, hogy olyan komoly munkáról van szó, amit még egy integetéssel sem zavarna.

https://www.youtube.com/watch?v=iH_HvpfdBtg

Paul Nielsen a már visszavonult egykori pécsi irányító Iványi Dalmához hasonlítja Fegyvernekyt, és a szakíró szerint a játékos kiváló úton jár afelé, hogy ugyanolyan legendája legyen az európai kosárlabdázásnak, mint Iványi volt.

Nemrégiben egy mérkőzés után, a soproniak edzője, Roberto Iniguez is kiemelte legjobbja erényeit:

Szólnom kell Zsófiról, akiről nem lehet eleget beszélni. Fantasztikus munkát végez minden egyes nap. Igazi példakép mindenki számára. Szerencsések vagyunk, hogy van nekünk!

A magyar játékoson kívül még Anna Cruz (Dinamo Kurszk), Silvia Dominguez (Perfumerias Avenida), Anastasiya Verameyenka (Fenerbahce) és Elin Eldebrink (Perfumerias Avenida) is felkerült a listára.

kosárlabda Fegyverneky Zsófia FIBA Europe Paul Nielsen
Kapcsolódó cikkek