Közélet

Három év múlva rajtolhat el a Szuperliga

A Der Spiegel szerint 2021-ben indul az Európai Szuperliga, amely a kontinens kiemelkedő futball-bajnokságainak legjobbjait tömöríti majd magába. A sorozatról egyre több részlet derül ki, a Bayern München azonban mindent tagad.

A német lap szerint a kontinens topklubjai titkos tárgyalásokat folytattak egy európai szuperliga létrehozásáról, és a kiszivárgott dokumentumok azt mutatják, hogy

az új bajnokság 2021-ben indulhat, amikor az érintett klubok elhagyják nemzeti ligájukat és labdarúgó-szövetségüket.

A hírek szerint a Bayer München vezetői rengeteg jogi buktatót látnak a kiválásban, s erre a többi klub figyelmét is felhívták. A bajorok szerint nem szabad ész nélkül beleugrani az új bajnokságba, bármennyire is kecsegteti a gárdákat a lehetőség.

Az eddig ismert információk alapján

  • öt angol klub – Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Manchester United–,
  • két spanyol – Real Madrid, Barcelona–,
  • valamint a Bayern München,
  • a Paris Saint Germain,
  • az AC Milan
  • és a Juventus
  • is jelezte részvételi szándékát.

    A Spiegel birtokába jutott dokumentumból az is kiderült, hogy szívesen szerepelne az elitligában az Atletico Madrid, a Marseille, a Roma és az Internazionale is.

    A Real Madrid és a Manchester United is csatlakozna az elithez
    Fotó: AFP

    Ami biztos, a tizenegy alapító tag húsz évig garantált szereplési jogot kap az elitbajnokságban, tehát nem eshetnek ki. A csapatokat előbb csoportokra osztanák, amely után egyenes kieséses rendszerben folytatódna a bajnokság. A dokumentum szerint már idén novemberben megszülethet az egyezség, s a bajnokságot egy Spanyolországban bejegyzett cég koordinálná.

    A hírek szerint 500 millió euróval gazdagodna a győztes csapat.

    A Bayern mossa kezeit

    A Bayern München mindent tagad, a klub vezetősége úgy nyilatkozott, ők nem tudnak semmit az új rendszerről és nem is vettek részt ezzel kapcsolatos tárgyalásokon. A bajorok elöljárói hangsúlyozták, hogy a klub kiáll a Bundesliga-tagság mellett, és továbbra is az UEFA által lebonyolított Bajnokok Ligája szereplője kíván maradni.

    A Bayern München maradna a Bundesligában
    Fotó: AFP

    Az Európai Szuperliga ötlete évről évre újra felvetődik annak ellenére, hogy Alexander Ceferin, az UEFA elnöke tavaly határozott kijelentést tett azzal kapcsolatban, hogy bármi igaz lenne az új sorozatról szóló híresztelésekből. Ceferin elmondása szerint az UEFA soha nem engedélyezné egy ilyen elit bajnokság elindítását, mert az semmilyen szempontból nem összeegyeztethető a szervezet értékrendjével.

    Sáros lehet a FIFA elnöke

    Egy időben került a nyilvánosság elé az a Football Leaks által publikált dokumentum, amely meglehetősen rossz fényben tünteti fel Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnököt. A Football Leaks szerint

    a Manchester City és a Paris Saint-Germain folyamatosan megszegte az UEFA pénzügyi fair play szabályait, ráadásul úgy, hogy Infantino minden esetben tudott a szabályszegésekről.

    A hírek szerint Gianni Infantino szemet hunyt a PSG szabálytalanságai felett
    Fotó: AFP

    A dokumentum azt állítja, hogy a katari kormány korábban 1,8 milliárd euróval „segítette” a PSG-t, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. A spanyol Marca úgy tudja, ebből a pénzből szerezték meg 222 millió euróért Neymart, majd később 180 millió euróért Kylian Mbappét. Ennek fényében különösen érdekes, hogy

    a FIFA Fair Play bevezetése óta a a PSG a futballtörténelem legtöbbször és legszigorúbban ellenőrzött klubja.

    A vádak szerint a Manchester City renitens viselkedése felett is szemet hunyt, amikor az angolok 26 millió euróval többet kaptak két emírségi szponzortól* egy 233 millió eurós lyuk betömése érdekében.

    *A cikk korábbi verziójában tévesen az Emirates légitársaság volt megnevezve. A vállalat magyarországi kommunikációs ügynöksége lapunkkal azt közölte, hogy „az Emirates légitársaságnak semmi köze a cikkben említett ügyhöz”.

    sportgazdaság Gianni Infantino UEFA Bayern München Európai Szuperliga FIFA
    Kapcsolódó cikkek