Közélet

Lakat kerül Dél-Korea legnagyobb kutyvágóhídjára

Megkezdték Dél-Korea legnagyobb kutyavágóhíd-koplexumának lebontását.

Dél-Koreában évente mintegy egymillió kutyát esznek meg, mivel azt tartják, hogy az állat húsa növeli az emberek energiáját. A hagyomány nemcsak külföldön vált ki heves bírálatok, helyi állatvédők szintén a kutyahús-fogyasztás beszüntetéséért harcolnak.

A Szöultól délre fekvő Szöngnam városában lévő komplexumban

legalább hat kutyavágóhíd üzemelt, ahol több száz kutyát tartottak egy időben, a komplexum a kutyahúst felszogáló éttermek egyik legfőbb beszerzési forrása volt az ázsiai országban.

A vágóhidakat két nap alatt akarják lebontani, helyükre közparkot terveznek kialakítani – közölték szöngnami illetékesek.

A kutyavágóhíd állítólag évtizedeken keresztül szabályos engedélyek nélkül működött, és egy szöuli bíróság a közelmúltban hosszas per után úgy döntött, hogy az önkormányzat bezárhatja a vállalkozást.

Fotó: AFP

Állatvédők azért is bírálták a működtetőt, mert barbár módon ölték le az állatokat. Aktivisták elektromos árammal való elpusztításhoz használatos eszközöket és kutyatetemek tömegét találták, amikor csütörtökön felkeresték a létesítményt.

Egy tavalyi felmérés szerint a dél-koreaiak 70 százaléka nem eszik kutyahúst, és 40 százalékuk gondolja, hogy a gyakorlatot be kell szüntetni.

Ez egy történelmi pillanat. Megnyitja az utat több kutyavágóhíd bezárása előtt az országban

– írta blogjában a KARA állatvédő csoport.

Dél-Koreában nincs törvény arról, hogyan kell bánni a kutyákkal, vagy miként öljék meg a húsfogyasztásra szánt állatokat. Állattenyésztő gazdák azt kérték a kormánytól, hogy a kutyákra is vonatkozzanak az állatállomány jólétéről szóló jogszabályok, állatvédők azonban ellenzik ezt, a kutyahús-fogyasztás teljes betiltását akarják elérni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek