Közélet

Stan Lee egy utolsó nagy dobásra készült

Egy új szuperhős, Dirt Man megalkotásán dolgozott együtt lányával halála előtt a legendás képregényalkotó, Stan Lee – írja a BBC hírportálja. A filmrajongók a moziban még találkozhatnak a mesterrel.

A TMZ.com celebportálnak nyilatkozva JC Lee – teljes nevén Joan Celia Lee – elmondta, hogy Dirt Man karaktere volt kettejük „utolsó titkos kis kedvence”. Hozzátette, egész életében arra várt, hogy édesapjával közösen alkothasson meg egy karaktert.

A lap szerint az új szuperhőst JC találta ki, de Stannel együtt dolgoztak a megformálásában, még a legendás művész halálát megelőző hétvégén is.

Nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen sorsot is szántak Dirt Mannek, de annyit elárult,

reméli, hogy viszontláthatja a karaktert a mozivásznon.

Stan Lee, a Marvel atjya és lánya JC Lee
Fotó: AFP

Stan Lee, a Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója hétfőn hunyt el egy Los Angeles-i kórházban, ahova aznap mentő vitte be.

A Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Hollywood könnyes búcsút intett

Stan Lee halálhíre az egész világot megrengette, hollywoodi sztárok meghatódva búcsúztak a legendás alkotótól a Twitteren.

Köszönöm, Stan Lee, hogy segítettél a magukat másmilyennek érzőknek felismerni, hogy mennyire különlegesek – hálálkodott Seth Rogen színész és humorista.

Egy kreatív zsenit veszítettünk el. Stan Lee a képregényuniverzum úttörője volt. Büszke vagyok rá, hogy apró része lehetek az örökségének, és hogy segíthettem életre kelteni az egyik karakterét

– írta a Rozsomákot 8 X-Men filmben megformáló Hugh Jackman, aki egy Lee-vel közös fényképet is posztolt.

We’ve lost a creative genius. Stan Lee was a pioneering force in the superhero universe. I’m proud to have been a small part of his legacy and .... to have helped bring one of his characters to life. #StanLee #Wolverine pic.twitter.com/iOdefi7iYz

— Hugh Jackman (@RealHughJackman) 2018. november 12.

Szintén közös fotóval emlékezett az alkotóra az Instagramon a Vasembert játszó Robert Downey Jr.:

„Vasember”, vagyis Robert Downey Jr. közös fotóval búcsúzott Stan Lee-től
Fotó: Instagram

„Millióan vagyunk adósai ennek az embernek, de nálam jobban senki sem az. A Marvel atyja oly sok embert tett hihetetlenül boldoggá. Micsoda élete volt és mi mindent ért el! nyugodj békében, Stan!” – írta Pókember legújabb „színészreinkarnációja”, Tom Holland, aki egy közös fotót is posztolt:

A legifjabb Pókember, Tom Holland is fotóval emlékezett Lee-re
Fotó: Instagram

A Deadpoolt alakító Ryan Reynolds hű maradt karaktere személyiségéhez, és meglehetősen laza stílusban búcsúzott: „A fenébe...R.I.P. Stan. Kösz mindenért!” – írta szűkszavúan.

Damn... RIP Stan. Thanks for everything. pic.twitter.com/TMAaDJSOhh

— Ryan Reynolds (@VancityReynolds) 2018. november 12.

Kevin Smith filmrendező barátját és példaképét méltatta:

Viszlát, barátom. Nemcsak azért a fiúért vagy felelős, aki voltam, hanem a férfiért is, aki vagyok. Életem végéig hiányozni fogsz!

A moziban még találkozhatunk a mesterrel

Stan Lee a filmvászonról is sokaknak ismerős lehet, a művész ugyanis az évek során számos Marvel-filmben vállalt kisebb szerepeket, gyakran csak egy rövid cameo erejéig, ami egyfajta védjegyévé vált. A képregényikon filmes beköszönéseit az alábbi videóban össze is gyűjtötték lelkes rajongók:

Az IMDB online filmadatbázis adatai szerint

Lee hosszú pályafutása során 121 tévésorozatban, filmben, videojátékban szerepelt színészként, további 219 esetben pedig saját magát alakította.

A mozirajongók még két megjelenés előtt álló produkcióban találkozhatnak a képregények atyjával. A 'From the Bridge' című dokumentumfilm a sci-fi-, horror- és képregényrajongók underground közösségből sokmilliárdos forgalmat generáló fogyasztói réteggé válását mutatja be. A filmben Stan Lee a Marvel kiadó vezetéséről, és napjaink legnépszerűbb képregényhőseinek megalkotásáról mesél a nézőknek.

Lee emellett egy játékfilmben is feltűnik hamarosan, amit a Jay és Néma Bob filmekből ismert Jason Mewes rendez. A 'Madness in the Method' című, feltehetően életrajzi ihletésű mozi szinopszisa szerint Mewes a módszer-színjátszás (method acting) segítségével próbál nagyobb tekintélyt szerezni magának Hollywoodban, ám ebbe szép lassan beleőrül. A filmben Stan Lee feltehetően ezúttal is saját alteregóját játssza, mivel karaktere 'Stan' néven szerepel a stáblistán.

A produkcióban olyan ismert sztárok is szerepelnek, mint Danny Trejo és Kevin Smith filmrendező – utóbbi közismerten nagy képregényrajongó, New Jersey-ben saját képregényboltja is van, az üzlet mindennapjairól egy dokusorozat is készült, amely hat éven keresztül Comic Book Men futott az AMC csatornán.

szuperhős JC Lee Stan Lee marvel képregény
Kapcsolódó cikkek