Közélet

Van fontosabb tényező a fizetésnél

A rugalmas munkavégzés, az alapfizetés és a munkatársak személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára leendő munkahelyük kiválasztásakor a PwC Magyarország friss felmérése szerint.

A PwC Magyarország idén közel 7000, 2016 óta összesen 20 000 középiskolában vagy felsőoktatási intézményben tanuló diák és pályakezdő munkahely-választási preferenciáit mérte fel.

Az idei kutatás megállapításai szerint a preferált iparágak közül a fiatalok

  • legtöbben a pénzügyi terület iránt érdeklődnek (25 százalék),
  • ezt szorosan követik a tanácsadási (20 százalék),
  • a telekommunikáció és média (19 százalék),
  • illetve az IT (18 százalék) szektorok.
  • Fotó: AFP

    A felmérés során vizsgált 36 tényező relatív fontosságát tekintve a megkérdezettek a rugalmas munkavégzést, az alapfizetést és közvetlen munkatársaikat sorolták az első három helyre, utóbbi kettő a tavalyi évhez képest helyet cserélt egymással.

    A válaszadók 75 százaléka számol Budapesttel mint munkavégzési hellyel, míg 16 százalékuk Győrben is el tudja képzelni az életét.

    Az idei válaszadók 43 százaléka felsőoktatásban tanul, közel 51 százalékuk dolgozik is, 6 százalék pedig középfokú oktatásban részesül.

    „A felmérés minden évben vizsgálja azt is, hogy a fiatalok vállalnának-e külföldön munkát, és mely szempontok ösztönzik őket erre, vagy éppen milyen feltételek teljesülése esetén maradnának Magyarországon. A válaszokból kirajzolódik, hogy mindkettő mellett ugyanazok az érveik: az anyagi kompenzáció és a karrierfejlődés – ezek az érvek a munkaerőpiacon eltöltött évekkel arányosan még inkább erősödnek” – hangsúlyozta Bencze Róbert, a PwC Magyarország People & Organisation, HR-tanácsadási szolgáltatások igazgatója.

    rugalmas munkavégzés munkahelyválasztás munkaerőpiac fiatalok fizetés
    Kapcsolódó cikkek