Közélet

A londoni alsóház leszavazta a Brexit-megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Theresa May szerint a megállapodás alternatívája a Brexit-folyamat leállítása vagy a megállapodás nélküli kilépés.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Theresa May
Fotó: John Thys/AFP

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Erősödött a font a szavazás eredményére

Az angol font jelentősen erősödött az euróval szemben a szavazás eredményének hírére.

A font árfolyamának alakulása az euróval szemben
Fotó: TradingView

A font árfolyama délután gyengült az euróval szemben, aztán az esti órákban felpattant: a kurzus járt 1,14 alatt is, majd bőven 1,2 fölé erősödött a szigetország fizetőeszköze az uniós pénzzel szemben.

Két véglet maradt

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás elfogadásának csak két alternatívája van: a Brexit-folyamat leállítása vagy a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.

A brit miniszterelnök a megállapodásról szóló vitát lezáró kedd esti alsóházi felszólalásában kijelentette: lehet úgy dönteni, hogy a Brexit-folyamat egyszerűen túl nehéz, és a kormány visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és például újabb népszavazást ír ki az EU-tagságról. Ez azonban csak még inkább megosztaná az országot – tette hozzá.

A konzervatív párti kormányfő szerint a Brexit-megállapodás elfogadásának másik lehetséges alternatívája az, hogy az Egyesült Királyság márciusban megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, de a brit választók nem erre voksoltak a kilépésről döntő 2016-os népszavazáson.

Az írek nem engednek a Brexitből

Írország szerint az világos álláspontja, hogy nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás, még azt követően sem, hogy kedd este a brit törvényhozás alsóházában megsemmisítő vereséget szenvedett. Emmanuel Macron francia elnök szerint a briteknek lesz a legrosszabb, ha nem lesz megállapodás. Theresa May miniszterelnök nem mondott le, viszont az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, amelyről szerda este szavaznak. A font árfolyama stabilizálódott szerda reggelre.

Egyre valószínűbb egy második népszavazás

A valutapiac már beárazta, hogy a brit alsóház nem szavazza meg kedden az Európai Unióval tető alá hozott kilépési megállapodást.

 

Brexit nagy-br Európai Unió
Kapcsolódó cikkek