Közélet

Az írek nem engednek a Brexitből

Írország szerint az Európai Unió világos álláspontja, hogy nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás, még azt követően sem, hogy kedd este a brit törvényhozás alsóházában megsemmisítő vereséget szenvedett. Emmanuel Macron francia elnök szerint a briteknek lesz a legrosszabb, ha nem lesz megállapodás. Theresa May miniszterelnök nem mondott le, viszont az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, amelyről szerda este szavaznak.

„Az ír kormány emlékeztet: az Európai Tanács december 13-i tanácskozásán kinyilvánította világos álláspontját, miszerint a kilépési megállapodás nem tárgyalható újra. Ezt ismételten kinyilvánította Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közös levelükben, amelyet tegnap küldtek el Theresa May brit miniszterelnöknek” – áll a dublini vezetés közleményében.

Az ír kormány ugyanakkor elismeri, hogy a szabályozatlan Brexit mindenki számára rossz végeredményt jelentene, nem utolsósorban Észak-Írországnak. Még nem késő elkerülni a dolgok ilyen kimenetelét, s felszólítjuk az Egyesült Királyságot, hogy vázolja fel, miként akarja ezt a sürgető ügyként jelentkező patthelyzetet elkerülni

– tette hozzá a dublini vezetés. Sajnálatos módon a kedd esti szavazás eredménye megnövelte egy szabályozatlan Brexit kockázatát, ebből következően a (dublini) kormány fokozni fogja előkészületeit egy ilyen eshetőségre – olvasható az állásfoglalásban.

A Brexitet támogatók tüntetnek a londoni parlament előtt január 15-én
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, így az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

„A briteknek lesz a legrosszabb, ha nem lesz megállapodás”

Nagy-Britannia lenne a legnagyobb vesztese annak, ha megállapodás nélkül szakadna ki az Európai Unióból – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, reagálva a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítására. Úgy vélte, az egyik eshetőség, hogy nem lesz megállapodás, ez azonban nagyon rossz volna mindenkinek, elsősorban a briteknek.

  • Közölte, ebben a helyzet kénytelenek lesznek teljesen újratárgyalni jövőbeni kapcsolatukat az EU-val, de ehhez nem áll majd rendelkezésükre átmeneti időszak. Mégis kellene lennie egy átmeneti időszaknak, amely alatt „tárgyalunk velük, mert például a repülőgépeknek közlekedniük kell Nagy-Britannia és az EU között, illetve azért is, mert az élelmiszer-áruházaikba az áru 70 százalékban a kontinensről érkezik” – mondta Macron, amikor hatszáz normandiai polgármesterrel tanácskozott a régió egyik városában.
  • „A második eshetőség, hogy azt mondják, és szerintem ezt fogják csinálni, mert egy kicsit ismerem őket: megpróbálunk jobb megállapodást elérni az EU-val, és ha sikerül, akkor újra szavazunk róla a parlamentben” – fejtette ki. Hozzátette, nem nagyon hiszi, hogy a briteknek sikerül jobb megállapodást elérni, mert már kimerítették a lehetőségeiket, és az EU nem fogja elárulni az európaiak érdekeit csak azért, hogy rendeződjön egy brit belpolitikai ellentét.
  • Macron szerint van egy harmadik forgatókönyv is, miszerint azt mondják: nem kell úgy rohanni, hadd kapjanak még időt arra, hogy újratárgyalják a feltételeket. Közölte, ha sikerül elhúzni az időt a májusi európai parlamenti választások utáni időre – amikor esetleg a briteknek lesz lehetősége még valamilyen előnyt kiharcolni maguknak –, akkor ez nagy bizonytalanságot okoz.
  • Az elnök közölte, fogadni mer arra, hogy a britek a második lehetőséggel kezdenek majd, és a végül a harmadik forgatókönyv valósul meg.

    A Brexitet ellenzők tüntetnek a londoni parlament előtt január 15-én
    Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

    Macron kifejtette:

    A Brexitből sokat tanulhattunk, például azt, hogy hova vezethetnek a tetszetős népszavazások.

    Megjegyezte, hogy a Brexitről szóló 2016-os brit népszavazás előtt szerinte „manipulálták a választókat, kívülről is, akárkik, akármivel – ezeket információknak nevezték –, majd utána azt mondták nekik, hogy oldjátok meg a problémáitokat magatok. Vagyis hazudtak az embereknek, akik aztán lehetetlen helyzetbe hozták magukat a választásukkal. Egy szó mint száz, sok szerencsét kívánok a brit nép képviselőinek, akiknek egy lehetetlen feladatot kell megoldaniuk” – mondta a francia köztársasági elnök.

    A brit kormányról szavaznak szerdán

    Theresa May konzervatív párti miniszterelnök nem kíván lemondani, viszont az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be kedd este kormánya ellen, és ezt az alsóház már szerdán tárgyalja is.

    Londoni elemzői vélemények szerint még mindig annak van a legnagyobb esélye, hogy a kilépési megállapodást valamilyen formában a parlament később elfogadja.

    Theresa May közölte: ha kormánya szerdán bizalmat kap, ő egyeztetéseket kezd pártbeli kollégáival, a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP), és más frakciók vezető képviselőivel annak megállapítására, hogy mire lenne szükség a Brexit-megállapodás alsóházi elfogadtatásának biztosításához. A bizalmi szavazást szerda este 7 órára tűzték ki.

    Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-politikai elemzőműhely, az Oxford Economics kedd esti helyzetértékelésében mindazonáltal hangsúlyozta: az alsóházban a képviselők – egy csekély kisebbséget kivéve – ellenzik a megállapodás nélküli Brexitet. Márpedig az hamar ki fog derülni, hogy ha a törvényhozók továbbra is folyamatosan a megállapodás ellen szavaznak, az szinte biztos garanciája lenne a megállapodás nélküli Brexitnek, és ennek következményeit a választók számon kérik majd rajtuk.

    Theresa May brit miniszterelnök
    Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

    A ház véleménye szerint ebben a helyzetben a megállapodással szembeni ellenállás idővel elenyészik. Az Oxfored Economics szakértői mindezek alapján 60 százalékos esélyt adnak a megállapodás életbe léptetésének, 35 százalékra taksálják annak a valószínűségét, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg, és mindössze 5 százalékra teszik az újabb népszavazás esélyét.

    Nagyokat mozgott az angol font árfolyama

    Stabilizálódott az angol font árfolyama szerda hajnalban az előző esti volatilis kereskedés után, miután a várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

    The New York Times: a briteknek nagy szükségük van egy vezetőre

    A brit olyan nemzet, amelynek elkeseredetten szüksége van egy vezetőre

    – ezzel a címmel közölt kommentárt internetes oldalán a The New York Times című lap a kedd esti brit parlamenti szavazásról, amelyen nagy arányban elutasították a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. A lap történelmi jelentőségűnek nevezte a szavazást, és úgy vélte, hogy Londonnak „csodatevő államférfira” volna szüksége. „De sajnos Theresa Maye és Jeremy Corbynja van” – írta a Times publicistája, Jenni Russell.

    A véleményíró felhívta a figyelmet arra: hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de – tette hozzá – senki nem számít arra, hogy Theresa May a héten benyújtja a lemondását, annál is kevésbé, mert már a szavazást megelőzően közölte, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen posztján marad. A szerző szerint Jeremy Corbynnak, a Munkáspárt vezetőjének erős a pozíciója, ám a Brexit kérdésében az ő pártja is megosztott. Felveti azt a – maga által is „vadnak” minősített – lehetőséget, hogy a „mérsékelt munkáspártiak” és a „lázadó konzervatívok” fogjanak össze, hozzanak létre egy új parlamenti csoportot, amely felkészült egy nemzeti egységkormány létrehozásával az ország vezetésére. „Ez természetellenes megoldásnak látszik, de minden más megoldás ilyen” – állította az elemző.

    A londoni alsóház leszavazta a Brexit-megállapodást

    Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

     

    Brexit EU Európai Unió Nagy-Britannia Írország
    Kapcsolódó cikkek