Közélet

Még levegőben lóg a fővárosi futam

Februárban derül csak ki, megrendezik-e, és ha igen, pontosan hol Budapesten a Red Bull Air Race műrepülőversenyt. Bár az esemény felkerült a versenynaptárba, a rendezésről szóló egyeztetések még nem kezdődtek el.

A Világgazdaság információi szerint még nem kezdődtek meg a tárgyalások a fővárossal a Red Bull Air Race sportrepülőverseny idei lebonyolításáról. Ez azt is jelenti, hogy bár a sorozat jogtulajdonosa, a Red Bull Air Race GmbH kedden bejelentette a 2019-es versenynaptárat – ebben Budapest a negyedik állomásként, július 13–14-i időponttal szerepel –, egyelőre nem dőlt el, hogy milyen helyszínen rendeznék meg a futamot. Az erről szóló egyeztetések, köztük a konkrét területfoglalási engedélyek kiállításának folyamatai csak februárban indulnak meg. Így tehát továbbra is nyitott kérdés, hogy Budapesten hol emelkedhetnek magasba a Red Bull Air Race pilótái.

Fotó: MTI

Az először 2004-ben Magyarországra hozott esemény jövője tavaly nyáron vált bizonytalanná, amikor Tarlós István bejelentette, hogy amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny Budapest belvárosban, és elképzelhetőnek tartja, hogy ha a jövőben megrendezik is Budapesten, az nem a Parlamenttől karnyújtásnyira lesz. A városvezető egyúttal elnézést kért a budapestiektől a sportrepülőverseny okozta zajszennyezés és a forgalmi korlátozások miatt. További kritika volt, hogy a világbajnoki futamnak mindössze 13 millió forintért adták bérbe a szükséges fővárosi közterületet.

A magyar részről szervező Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt akkor azt mondta a Világgazdaságnak, hogy mivel a kormány 2020-ig kötelezte el magát a rendezvény támogatására (évi legfeljebb 6 millió euróval), változatlanul úgy készülnek, hogy 2019-ben is megtartják Budapesten a futamot.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Hungaroring Sport Zrt. Budapest 2019 Red Bull Air Race
Kapcsolódó cikkek