Közélet

Országszerte tüntetnek a túlóratörvény miatt

Szombaton országszerte tüntetnek a túlóratörvény ellen. Félpályás útlezárásokra is kell számítani.

Január 19-én tüntetéssorozat indult a túlóratörvény módosítása miatt. Az atv.hu élőben közvetíti percről percre az eseménysorozatot. Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) szervezi, de számos párt is csatlakozott a megmozduláshoz – írja az Atv.hu.

Négy helyen várható a fővárosban demonstráció: a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Gundel étteremnél és a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a 4-es metró lejárójánál. A demonstrációk közül több is vidékre helyeződött át: Salgotarjánban például autós felvonulást szerveztek, a Fő téren tüntetést tartottak

a munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

A demonstráción Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke azt mondta, hogy a hatalom át akarja alakítani a munka világát, és nem akarja figyelembe venni a szakszervezeti, munkás, munkavállalói követeléseket. Kitért rá, hogy a megváltozott adószabály miatt a nem kétszeresére, hanem 65 százalékkal emelkedett, és Szlovákiában 44 ezer forinttal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon.

Forgalomlassító demonstráció Salgótarjánban
Forrás: MTI/Komka Péter

A követelések között sorolta a tisztességes megélhetést biztosító béreket, a béren kívüli juttatás visszaállítását, a béreinek rendezését. Kitért rá, úgy alakították át a nyugdíjrendszert, hogy elvették a bányászok, kohászok, a radioaktív sugárzásnak kitett munkahelyeken dolgozók korkedvezményét, és kérdés, hogy 65 évesen fel tud majd-e mászni három emelet magasra dolgozni a szénkőfejtésen.

Szolidaritásból több európai városban is tüntetnek a kint élő magyarok közül, például Bécsben, Berlinben, Londonban vagy Amszterdamban is.

Az összefogás szükségességét és az állampolgári jogokért való felelősségteljes kiállás fontosságát hangsúlyozták a munka törvénykönyve módosítása ellen szervezett budapesti tüntetés szónokai szombaton a Várkert Bazárnál.

A Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata rendezvényén elsőként felszólaló Kiss Nikoletta, az ifjúsági tagozat vezetője arról beszélt, hogy fiatal dolgozókért és leendő munkavállalókért vonultak az utcára, mert – mint mondta– nem szeretnének olyan országban élni, ahol az emberek ki vannak szolgáltatva a munkáltatónak és, ahol a bérek nem biztosítják a megélhetést. Kiemelte, közösen kell tenni a tisztességes bérért, munkafeltételekért, valamint a rugalmas nyugdíjrendszerért. Szerinte a munka törvénykönyve nem a dolgozók érdekeit szolgálja.

Résztvevõk a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidõ bõvítésérõl szóló módosítása elleni tüntetésen a fõvárosi Várkert Bazár elõtt
Forrás: MTI/Mónus Márton

Molnár Tímea civil aktivista azt hangoztatta, élni kell az állampolgári jogainkkal, hogy szembeszállhassunk azokkal, akik visszaélnek hatalmukkal. Felelősséggel vegyük ki a részünket a jövőnk alakításában, ne maradjunk tétlenek, vegyünk részt az elkövetkezendő választásokon – mondta.

Nagy Blanka középiskolás diák azt mondta, hogy a kormány lejáratókampányt indított ellene, mert kritizálni merte őket. Azt híresztelték, hogy több tárgyból bukásra áll, de ez nem igaz. Szerinte a Fidesz bukott meg három dologból: tisztességből, emberségből és őszinteségből. Molnár Áron civil aktivista szabad oktatást és véleménynyilvánítást követelt, és ezért összefogásra szólította fel a Várkert Bazár előtti területet megtöltő tömeget.

Március 14-én lesz a közszolgálati dolgozók sztrájkja

A szakszervezetek 12 pontos követelést fogalmaztak meg.

 

sztrájk túlóratörvény
Kapcsolódó cikkek