Közélet

TI: Dánia a legkevésbé korrupt állam a világon

A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet korrupcióérzékelési indexében (CPI) a legjobban teljesítő 20 ország közül 14 nyugat-európai, illetve európai uniós ország. Ennek ellenére a térség országaiban megrekedtek a korrupcióellenes törekvések, és gyengülnek a demokratikus intézmények – állapítja meg a berlini székhelyű szervezet kedden kiadott éves jelentésében.

A tavalyi évre vonatkozó felmérésben a 100 fokú skálán a legjobb helyre visszatért Dánia a maga 88 pontjával, ami ugyanannyi, mint egy évvel korábban, csak éppen a tavalyi első Új-Zéland az akkor elért 89 pontról 87-re csúszott vissza. Utánuk következik Finnország, Szingapúr, Svédország, Svájc, Norvégia, Hollandia, Kanada. Az élbolyban nincs nagy meglepetés, de általánosságban a világban a korrupcióérzékelés folyamatosan súlyosabb lett az utóbbi négy évben.

Az unióban a leggyengébben szereplő országok:

  • Bulgária, amely egy ponttal 42-re rontott tavaly,
  • Görögország, amely három ponttal rontott 45-re, és
  • Magyarország, amely egy pontot javított tavaly óta (46-ra).
  • A tavalyit megelőző években Bulgária teljesítménye valamelyest javult, és hasonlóan alakul a korrupció Romániában is, mert felfelé araszolás után ez az ország is egy pontot rontott tavaly 47-re.

    Az EU-ban Magyarország mellett Málta rontott a legtöbbet az utóbbi években a korrupcióérzékelési indexén: az apró szigetország tavalyi pontszáma 54.

    Fotó: MTI

    Az EU, illetve Nyugat-Európa átlaga 66 pont volt tavaly, amivel messze a legjobban teljesítő régió a világon, de a nemzeti és uniós hatáskörök összevisszasága problémákat okoz, és a blokk még távol van attól, hogy hatékonyan tudjon fellépni a korrupció ellen – állapítja meg a TI. Pedig a szervezet szerint az EU-nak nem szabad megtorpannia a korrupcióellenes törekvésekben, és ennek érdekében a Transparency ajánlásokat tesz.

    A szervezet szerint a korrupció annál súlyosabb egy országban, minél egészségtelenebb ott a demokrácia, és lát egy olyan összefüggést, hogy Magyarország és Törökország annál korruptabb, minél tekintélyelvűbb. A TI Magyarország esetében – mint tavaly – most is kiemeli a civil társadalom és a független sajtó terének gyors szűkülését.

    Az Európán kívüli térségekről szólva a TI megállapítja, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét érő fenyegetések miatt

    az Egyesült Államok tavaly kiesett a 20 legkevésbé korrupt ország köréből,

    2011 óta először: egy év alatt négy pontot rontott, 71-re. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a korrupció súlyos problémát fog okozni az országban, amelynek pedig a világ vezető hatalmának kellene lennie ebből a szempontból is – olvasható a jelentésben. A TI szerint ez egy olyan probléma, amelyet a Republikánus Párt és a Demokrata Párt csak közösen tud megoldani.

    Csak 20 ország javított az elmúlt években

    A jelentés összefoglalója szerint a kiteljesedett demokráciák átlaga 75 volt tavaly a 100-as skálán, a törékenyeké 49, az autokráciáké pedig 30. 2012 óta csak 20 ország javított jelentősen a teljesítményén, köztük Argentína 35-ről 40-re, és Elefántcsontpart 29-ről 35-re. Ugyanebben az időszakban 16 ország rontott jelentősen, köztük Ausztrália 85-ről 77-re, és Chile 72-ről 67-re.

    A CPI a korrupciónak a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján értékeli az országokat. A mutató értéke 0 (nagyon korruptnak érzékelt) és 100 (nagyon tisztának, átláthatónak érzékelt) között mozoghat.

    Transparency International korrupció
    Kapcsolódó cikkek