Közélet

Áder milliókkal növelte megtakarítását, Orbán csak százezrekkel

Áder János államfő szűk 5 millió forinttal növelte megtakarításait 2018-ban, amelynek összértéke a csütörtökön nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata alapján 69,5 millió forint.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján elérhető dokumentum értelmében

az államfő a folyószámláján 21 millió forintot tart, hétmillió forinttal növelve ezen megtakarítását egy év alatt.

Euróalapú életbiztosítása kevesebb mint 124 ezer eurót ér (39 millió forint), vagyis egy év alatt mintegy 630 ezer forintnak megfelelő összeggel emelkedett. OTP befektetési jegyben tartott vagyona csekély mértékben növekedett, ott csaknem 29 ezer eurót tart az államfő (9 millió forint), devizaszámláján pedig továbbra is majdnem 1700 dollárt (465 ezer forint).

Áder János köztársasági elnök
Fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

A köztársasági elnök ugyanakkor megvált mintegy 2,5 millió forintot érő tartós befektetési értékpapírjaitól, amelyek tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepeltek.

Áder János, ahogy az előző években is, csupán a köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre.

Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta.

Áder János saját autót, nagyobb értékű ingóságot továbbra sem birtokol, de azt idén is feltüntette a nyilatkozatban, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jut.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány és a parlament honlapján is elérhető vagyonnyilatkozata szerint továbbra is egy XII. kerületi és egy felcsúti ingatlannak tulajdonosa. A legutóbbi, 2018 júniusában kelt vagyonnyilatkozatához képest

Orbán Viktor megtakarítása 945 ezer forintról 1 millió 395 ezer forintra nőtt.

A 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló tartozása 4 millió 184 ezer forintról 3 millió 516 ezer forintra csökkent.

Orbán Viktor
Fotó: Balázs Mohai / MTI/Balazs Mohai

Rogán Antal takarékbetét megtakarítása 619 ezerről 39,3 millióra gyarapodott, ám még mindig 18,2 millió forintos tartozás van feltüntetve nála. A Parlament jóvoltából iPhone X mobiltelefont használ, ám az iPad Mini-jét elvették tőle.

Kövér László továbbra is 10 milliós banki tartozással rendelkezik, bankszámláján pedig továbbra is 4 millió található a tavalyi 600 ezer forint után.

Gulyás Gergely 1,1 millióról 5 millióra növelte bankszámláján megtakarítását. A Parlament pedig a következőket biztosítja számára: két iPhone, egy iPad, egy navi, egy Dell notebook, egy SID800 RSA biztonsági és két SIM-kártya. Vagyonnyilatkozata szerint továbbra is egyedül él.

Németh Szilárd 600 ezer forintos hitelkártya tartozását 272 ezerre redukálta, megtakarítása pedig 3,3 millió forintról 5,4 millióra gyarapodott.

Szijjártó Péter 1,9 millió forinttal növelte értékpapírjait, biztosítási eszközalapjai pedig 520 ezerről 620 ezerre emelkedtek. A miniszternek továbbra is egy győri ház, három balatonedericsi ingatlan és a dunakeszi házuk fele van a nevén.

Lázár Jánosnak 6 millió forintnyi törzsrészvénye, 5 millió forintnyi kötvénye, van készpénzben és valamint bankszámláján is 6-6 millió forinttal található. Banki tartozásai 35 millió forintra rúgnak, meg nem nevezett magánszemélyeknek pedig 20 millióval tartozik.

Áder János megtakraítás
Kapcsolódó cikkek