BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már dolgoznak a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Programon

A kabinet évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra.

A Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása folyamatban van – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn a rákellenes világnapon közleményben.

A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben.

Magyarországon évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegségben, jóllehet a daganatok egyharmada megelőzhető lenne

– írták.

A kabinet évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra; az összeg évről évre növekszik – tették hozzá.

A kezdeményezések prioritásként határozzák meg a megelőzést, a szűrővizsgálatokon való részvétel növelését és a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvésen túl a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentését.

Jelentősen szigorodott a nemdohányzók védelméről szóló törvény, a gyerekek egészséges életmódra nevelésének érdekében bevezették a mindennapos testnevelést, az iskolai közétkeztetés egészségesebbé vált, a büfék polcairól eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek.

Fotó: AFP

A 12 éves lányok 2014 óta a térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére, és az érintett korosztály 75 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A sikeren felbuzdulva a kormány szándéka, hogy a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjessze – tették hozzá.

Tavaly év végén elindult az 50-70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálata, amelynek részeként eddig több mint 54 ezren kaptak behívót a vizsgálatra.

Magyarország alacsony dózisú CT-s tüdőszűrést indított a tüdőrák felismerésére – áll a közleményben.

Az így végzett tüdőszűrés egy most zárult nagy vizsgálatban 25 százalékkal csökkentette a tüdőrák-halálozást a tüdőszűrésen átesett betegek körében.

A közlemény szerint ugyancsak jelentős lépés, hogy

2019. január 1-jétől a női és férfi nemi szervek daganatos betegségeiben szenvedők is bekerültek az adókedvezményben részesülők körébe.

A diagnosztikai és daganatterápiás eszközök fejlesztése érdekében évről évre javul a hazai egészségügyi intézmények képalkotó- és sugárterápiás eszközökkel való ellátottsága, és folyamatosan zajlik az új, innovatív daganatellenes gyógyszerek bevezetése. Fontos lépés volt a daganatos betegségek korai felfedezésének érdekében a képalkotó vizsgálatok teljesítmény-volumenkorlát mentességének lehetővé tétele is – írták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.