BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemsokára mobillal ellenőrizhetjük, hogy fertőzött-e az ételünk

Az IBM kutatói már világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. Öt fejlesztési irány öt percben, az IBM szakértőjétől.

A következő öt évben a Föld népessége először lépi át a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk – amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek – további kihívásokkal néz szembe. Hogy megfeleljünk a zsúfolt jövő követelményeinek, új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.

Az IBM kutatói már világszerte dolgoznak a megoldásokon az élelmiszerlánc minden szakaszán. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, illetve

megoldásokat fejlesztenek a pazarlás járványával szemben, ami élelmiszereink 45 százalékát tönkreteszi.

Tudósaink olyan biztonsági háló kifejlesztésén dolgoznak, amellyel észlelhetők a kórokozók és szennyeződések, mielőtt azok megbetegítenék az embereket. Ezenkívül olyan módszereken is dolgoznak, amelyekkel elkerülhető a műanyagok felhalmozódása a szeméttelepeken és az óceánokban.

E hét második felében a Science Slam során bemutatjuk az idei „5 in 5” mögött álló tudósokat az IBM legnagyobb idei ügyfélrendezvényén, a Think 2019-en San Franciscóban. A Science Slamek lehetőséget adnak kutatóinknak, hogy rendkívül rövid idő – körülbelül öt perc – alatt tudatosítsák munkájuk fontosságát a nagyközönséggel. Ezt rendkívül hasznos gyakorlatnak bizonyult, ami közérthetőbbé teszi az innovációkat, megragadva azok lényegét.

A pazarlást és a környezetszennyezést öt éven belül meg kell állítani
Fotó: AFP

Kutatóink kitekintést adnak, hogy elképzeljük, mit lehetne még megvalósítani öt év alatt. Amikor megszületik a Föld nyolcmilliárdodik lakója, olyan világba születik majd, ami összekapcsoltabb, összefüggőbb és változóképesebb, mint azt szülei valaha is elképzelték. Ez a jövő vár mindannyiunkra.

Íme, egy összefoglaló azokról az előrejelzésekről, amiket az IBM tudósai bemutatnak idén.

Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt

Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”) és

a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat,

ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.

Fotó: dpa/Bildfunk

Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése

Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban.

A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson.

Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=qpXDIuomBIk

Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól

Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikróbák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikróbák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését,

a mikróbák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.

Mobiltelefonnal érzékelhetjük, milyen kórokozók vannak az ételben
Fotó: AFP

Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők

Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. Az IBM kutatói hatékony,

hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére.

Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.

Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba

Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása.

A tejes dobozoktól a kekszes dobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz,

és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.

„5 in 5” blobjegyezés – szerző: Arvind Krishna (alelnök, IBM Felhőalapú és kognitív szoftverek)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.