Közélet

Sok brit cég megveszi a nők hallgatását

Nagy-Britannia ugyan törvénnyel védi a babát váró nőket és az édesanyákat, sokan ugyanakkor nincsenek tisztában a jogaikkal és hagyják magukat megzsarolni – írja a BBC. A lapnak nyilatkozó nők a jogszabályok szigorítását szorgalmazzák.

Nem ismertem a jogaimat, ezért azt tanácsolták, hogy írjak alá egy titoktartási megállapodást. Nem volt más választásom

nyilatkozta egy édesanya a BBC-nek azután, hogy a lap közzétett egy, a terhes nők munkahelyi jogairól szóló cikket. A nő története azt sugallja, hogy a diszkrimináció továbbra is fennáll egyes brit cégeknél, ahol a felsővezetők egyszerűen nem tartják be a hatályos jogszabályokat.

Az áldozatokat ráadásul megfélemlítik, így ők nem mernek a nyilvánosság elé kiállni.

Rendszerint ugyanis egy titoktartási megállapodás köti őket, amelyben kötelességet vállalnak, hogy ügyeikről nem beszélnek sehol. Bizonyos esetekben fel is szólítják őket, hogy ha ezt mégis megteszik, úgy kizárólag anonim módon tehetik meg.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Az áldozatok hallgatása viszont lehetőséget biztosít a vállalatok számára, hogy megszegjék a törvényt – mondja egy név nélkül nyilatkozó anya. Hozzátette, hogy valaki a bíróság előtt megvédje magát, ahhoz rendszerint „egy nagyon erős ügy”, valamint sok kitartás szükséges. Ő ezzel meg sem próbálkozott, miután egy újszülöttel és egy jelzáloghitellel nem érezte magában a harciasságot. Történetével csak egy dologra akarja felhívni a figyelmet: hiába a brit törvény, az anyákat Nagy-Britanniában továbbra sem védi semmi. Így a jogszabályok további szigorítására volna szükség.

A hatályos előírás pedig világosan fogalmaz: jogsértést követ el az, aki terhes nőt, vagy egy édesanyát rúg ki.

Kelly Tolhurst brit üzleti miniszter egyébként a múlt héten elismerte, hogy gond van a törvénnyel, amikor azt mondta: a terhesség és az anyaság miatti megkülönböztetés illegális Nagy-Britanniában, de sok anya továbbra sem tudja a munkáját végezni az országban.

A BBC cikkében nem csak egy nőt szólaltatott meg, egy másik kisgyerekes anya is megkereste őket. Ő arról számolt be, hogy főnöke egyszer behívta beszélgetni jövőbeli terveiről és a karriercéljairól. A beszélgetés jó hangulatban telt, de amikor a nő elmondta főnökének, hogy terhes, a vezető lefagyott. A hozzáállása teljesen megváltozott, nem beszélgetett többet a nővel.

A nőnek kis idő múlva szülési szabadságra kellett mennie, de kérvényezte cégénél, hogy rugalmas munkavégzés címén otthonról dolgozhasson. Megdöbbent, amikor a kérelmét elutasították. De elmondása szerint pontosan ismerte a jogait, így fellebbezett a határozat ellen. A társaság válasza erre szintén egy titoktartási megállapodás volt. Vagyis, hogy nem beszélhet nyilvánosan az ügyéről, és arról sem, hogy milyen megaláztatáson ment keresztül. A kialakult helyzetet csak egyetlen dologgal tudta megoldani:

hogy megtarthassa a munkáját, a férje nyújtott be rugalmas munkavégzési kérelmet saját cégéhez.

Története végén a nyilatkozó édesanya kijelentette: a brit kormánynak többet kellene tennie azért, hogy a munkavállalók megismerhessék a jogaikat, ezáltal ne kényszeríthessék őket hallgatásra. Emellett arra kellene ösztönözni a jogsértett embereket, hogy merjenek beszélni arról, ami velük történt.

A magyar nők sincsenek könnyű helyzetben

Munkavállalás szempontjából a magyar nők sincsenek könnyű helyzetben. Az itthoni „hagyományokból” adódóan nem csak a vezetői posztokra nem tudnak odaérni, de a fizetésük is aránytalan a férfiakéhoz képest.

A magyar férfiak és nők közötti bérkülönbség 2016-ban bőven 10 százalék fölött alakult.

Ennek oka a vezetői pozíciókra vezethető vissza, miután a hölgyek alacsony arányban képviseltetik magukat a legjobban fizetett közép- és felső vezetői pozíciókban.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Magyarországon ugyanakkor nem az okoz nehézséget, hogy a munkavállaló nő, hanem ha édesanya – nyilatkozta korábban a VG.hu-nak Pellion Ágnes, az EY Magyarország brand, marketing és kommunikációs igazgatója. Elmondta, az EY-nál kifejezetten ügyelnek arra, hogy úgy tudja vezetői munkáját ellátni, hogy közben ne kelljen szorongania két kisgyermek mellett amiatt, hogy édesanyaként is megállja-e a helyét. Rugalmas munkaidővel, rendszeres otthoni munkavégzéssel teszik lehetővé, hogy mindkét élethelyzetben a maximumot tudja kihozni magából.

Azoknál a vállalatoknál, ahol ezt nem teszik lehetővé az édesanyák számára, ott nagyobb arányban bizonytalanodnak el a családalapítás előtt álló női munkavállalók. Jól látják, hogy azzal, hogy gyermeket vállalnak, üvegplafonba, vagy még komolyabb kihívásokba ütközhetnek

– mondta. Ezáltal alapvető fontosságúnak látja a családbarát munkahelyek tudatos kialakítását. Szerinte törekedni kellene olyan megoldások létrehozására, mely egy édesanya számára ambiciózus és inspiráló környezetet jelenthet.

nők Nagy-Britannia terhesség
Kapcsolódó cikkek