Közélet

A kórházi fertőzések 30-50 százalékos csökkenését szeretnék elérni

Már évek óta zajlik a kórházi fertőzések visszaszorításának szakmai, módszertani és jogszabályi „megsegítése”, és ezt szolgálja az Emberi Erőforrás Operatív Program 11,43 milliárd forintos projektje is – közölte Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

A betegbiztonsági kockázatok csökkentésére 11,43 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő forrás áll rendelkezésre 2020-ig Magyarországon – mondta Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Hozzátette, a rezisztens baktériumok komoly problémát jelentenek az egészségügy számára. Példaként említette, hogy

Magyarországon száz betegből négy kap az egészségügyi ellátás során valamilyen fertőzést,

ez az adat az Európai Unióban jónak számít, mivel az uniós átlag 5,5 százalékon áll. Az egészségügyben a kórházi fertőzések fele az intenzív ellátás során történik – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az uniós projekt keretében, új innovatív ellátási csomagokat vezetnek be főként az intenzív terápiás ellátás keretében, és ezeknek az új elemeknek a bevezetésében élen járunk, válaszolta a Világgazdaság kérdésére Oroszi Beatrix a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektvezetője.

Fotó: MIT/Kovács Tamás

A több alprogramból projektek között a kórházi fertőzések csökkentése, a megfelelő kézhigiénia alkalmazása és a tudatos antibiotikum használat van előtérben.

A leggyakoribbak a légúti fertőzések, melyek az egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzések negyedét jelentik, ezeket követik a húgyúti majd a sebfertőzések

– mondta Oroszi Beatrix a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektvezetője. Az eszközhasználattal összefüggő véráramfertőzések gyakorisága hét százalék körül van, viszont ebből a betegség csoportból kerülnek ki a legsúlyosabb megbetegedések – tette hozzá. Az érintett területekre fertőzésmegelőzési csomagokat állítanak össze és vezetnek be a hazai betegellátásban, és így akár 30-50 százalékkal is csökkenhetnek a kórházi fertőzések.

kórházak kórházi fertőzések Horváth Ildikó egészségügy
Kapcsolódó cikkek