Közélet

Elkészült Békásmegyer új vásárcsarnoka

Megnyitották pénteken a csaknem nyolcmilliárd forintos beruházási program részeként felépült új békásmegyeri vásárcsarnokot, amely a mellé tervezett közösségi térrel 2020-ra válik majd teljessé.

Elkészült a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér beruházás első üteme, a XXI. századi technológiákkal felszerelt vásárcsarnok. A 40 éve épült ideiglenes piacot felváltó modern épületkomplexum és a közvetlen szomszédságába tervezett közösségi tér megvalósításához a kormány 6,3 milliárd forinttal járult hozzá – emlékeztetett a piac pénteki avatásán Varga Mihály pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője. A teljes beruházás 7,9 milliárd forint, amely a 2017 nyarán, az építkezés időtartamára létrehozott ideiglenes piac költségét is tartalmazza.

A 11 ezer négyzetméteres csarnok és közösségi tér egy zöldtetős, napelemekkel felszerelt, környezettudatos, 11 ezer négyzetméteres korszerű épületet,

Bús Balázs III. kerületi polgármester elmondása szerint 35-40 ezer embert kiszolgálására tervezték. Békásmegyer és környéke Budapest kapuja a Dunakanyar felé vezető úton, a helyi főtér és a piac megújítása a 2013 felújítási program része, amihez 2016-ban kapták meg a kormány támogatását, ami biztosította azt, hogy a beruházás megvalósulhasson.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Földi D. Attila

Tarlós István főpolgármester, a III. kerület korábbi polgármestere szerint előremutató, hogy nem pusztán egy épületet terveztek a Heltai Jenő térre, hanem a tér teljes megújítását tűzte célul az önkormányzat. Az élhető lakókörnyezet kialakításában a piacok fontossága nem csökkent az idők során. Budapesten már több jó példa mutatja, hogy az igényesen kialakított központi helyekre összpontosul a helyi közösségi élet, az rendszerben gondolkodó városfejlesztés alapja, hogy egyes városok és városrészek fejlődése a helyi értékeken alapulhat – mondta.

Fotó: Földi D. Attila

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér első ütemében elkészült épületet a Market Zrt. építette. Az épület alatt 188 férőhelyes mélygarázs készült, a piaccsarnok 50 üzlethelyiséggel nyitotta meg kapuit. Az első ütem 5,2 milliárd forintból valósult meg. A második ütem munkálatai a régi piacépület elbontásával kezdődnek el.

városfejlesztés Békásmegyer III. kerület Óbuda Békásmegyeri piac
Kapcsolódó cikkek