Közélet

Hat praxisközösség már megalakult a központi régióban

A praxisközösségek összesen 860 millió forint támogatást kaptak.

Hat praxisközösség már megalakult a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) nyújtotta pályázati lehetőségeknek köszönhetően – tudta meg a Világgazdaság.

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

A tenderben egyébként duplaennyi pályázóra számítottak.

A gyermek- és felnőttorvosból, védőnőből, dietetikusból, gyógytornászból és egészségpszichológusból álló társaságok két budapesti kerületben, Újbudán és Zuglóban, valamint Dunavarsányban, Ráckevén, Szentendrén és Nagymaroson jöttek létre.

A praxisközösségek összesen 860 millió forint támogatást kaptak abból a 970 millióból, amely a pályázati kiírásban szerepelt.

A társaságok működése körülbelül 20 hónapig biztosított, megalakulásuk célja, hogy javulást érhessenek el a lakosság egészségtudatosabb gondolkodásában, a prevenciós vizsgálatok pedig csökkenthetik a betegek beáramlását az ellátórendszerbe, és növelik a terápiás együttműködést is.

A hazai alapellátást biztosító rendszerben a háziorvosok csaknem 40 százaléka 60 év feletti, a 40 év alatti orvosok aránya rendkívül alacsony, alig éri el a 17 százalékot, a betöltetlen praxisok számának emelkedésével összevetve jelentős szakemberhiány jellemzi a területet.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek