Világgazdaság

Hat praxisközösség már megalakult a központi régióban

Hat praxisközösség már megalakult a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) nyújtotta pályázati lehetőségeknek köszönhetően – tudta meg a Világgazdaság. A tenderben egyébként duplaennyi pályázóra számítottak. A gyermek- és felnőttorvosból, védőnőből, dietetikusból, gyógytornászból és egészségpszichológusból álló társaságok két budapesti kerületben, Újbudán és Zuglóban, valamint Dunavarsányban, Ráckevén, Szentendrén és Nagymaroson jöttek létre. A praxisközösségek összesen 860 millió forint támogatást kaptak abból a 970 millióból, amely a pályázati kiírásban szerepelt. A társaságok működése körülbelül 20 hónapig biztosított, megalakulásuk célja, hogy javulást érhessenek el a lakosság egészségtudatosabb gondolkodásában, a prevenciós vizsgálatok pedig csökkenthetik a betegek beáramlását az ellátórendszerbe, és növelik a terápiás együttműködést is.

A hazai alapellátást biztosító rendszerben a háziorvosok csaknem 40 százaléka 60 év feletti, a 40 év alatti orvosok aránya rendkívül alacsony, alig éri el a 17 százalékot, a betöltetlen praxisok számának emelkedésével összevetve jelentős szakemberhiány jellemzi a területet. A közösségek megalakulásával viszont biztosítva van a lakosság folyamatos háziorvosi ellátása is. A praxiscsoportok egyúttal azt remélik, hogy 2020 után is gyógyíthatnak, és a támogatásuk beépül a hazai egészségügyi finanszírozás rendszerébe – mondta a Világgazdaságnak Kismarczi Gergely háziorvos, aki a zuglói projekt szakmai vezetője is.

Több mint félszáz praxisközösség van Magyarországon, amelyekre a kormány 12,3 milliárd forint támogatást adott. A Dunakanyarban működő, hét praxisból álló közösség például, amely az idén februárban alakult, a pályázaton 150 millió forint támogatást nyert el. A már lezárult pályázaton a közép-magyarországi régióban a praxisközösségek 100–150 millió forint forrást nyerhettek el, a támogatás mértéke a lakosság számától függött. A több praxisból álló közösségek célja a páciensközpontú, többletszolgáltatást nyújtó, modern alapellátás, a közösségek az idén további 5,8 milliárd forintnyi fejlesztési forrásra pályázhatnak.

praxis praxisközösség
Ezek is érdekelhetik