Közélet

Plenáris ülést hívott össze Kim Dzsong Un

Plenáris ülésre hívta össze Kim Dzsong Un az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságát szerdán, hogy megvitassák a Kim és Donald Trump amerikai elnök eredménytelen hanoi csúcstalálkozója után kialakult helyzetet.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség értesülései szerint az ülésen kiemelt napirendi pont lesz az ország gazdasági helyzete is. A Kim Dzsong Un által „feszültként” jellemzett helyzet az után alakult ki, hogy Phenjan és Washington nem ért el előrelépéseket az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott februári tárgyalásokon.

A szerdai üléssel egy időben Washingtonba látogat Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki egyebek mellett Trumppal is találkozik.

Csong Szung Csang, a koreai kultúrával foglalkozó, dél-koreai Szedzsong Intézet igazgatóhelyettese szerint Kim vélhetően személycseréket rendel majd el a Központi Bizottságban, ezek pedig akár Kim Jong Csoltot, a bizottság alelnökét is érinthetik.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor
Fotó: AFP/KCNA via KNS

Kim Jong Csolt az észak-koreai vezető jobbkezeként tartják számon, és ő vezeti a tárgyalásokat az ország nukleáris leszereléséről is. Csong Szung Csang nem zárta ki azt sem, hogy a jelenlegi zsákutcáért Kim Jong Csolt fogják felelőssé tenni, és elképzelhetőnek tartja azt is, hogy új, rugalmasabb főtárgyalót neveznek ki a helyére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden zsarnoknak nevezte az észak-koreai vezetőt.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Az idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó viszont a tervezettnél korábban ért véget, és nem vezetett kézzelfogható eredményekhez.

Noha a két vezető február óta már kedvezően nyilatkozott egy esetleges újabb találkozóval kapcsolatban, márciusban több amerikai elemzőintézet műholdképek alapján jelezte, Phenjan nem hagyott fel a nukleáris tevékenységgel.

Donald Trump Kim Dzsong Un ülés
Kapcsolódó cikkek