Közélet

Kiderültek a matekérettségi feladatai

Módusz és medián, százalékszámítás, mértani sorozat, vektorok és geometria várta a matekérettségin a diákokat.

Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében – írja az Eduline.

A középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat

– emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

Közel 70 ezren vizsgáznak matekból

Ezeknek a feladatoknak a megoldásával 30 pontot lehet szerezni – több pontot ér majd a matekérettségi második, hosszabb, összetett feladatokból álló része, azzal maximum 70 pontot gyűjthetnek a vizsgázók.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint matematikából középszinten 1222 helyszínen 69 233 diák (közülük 1839 tanuló angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 88 helyszínen 3386 vizsgázó (közülük 63 diák angol, francia, német, spanyol vagy szlovák nyelven) tesz érettségit.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vizsgázók először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Aktuális témák a második körben

Az Eduine beszámolója szerint az érettségizők több szöveges feladatot is kaptak, amelyek közül kettő igen aktuális témához kapcsolódik.

  • Az első – több matematika témakört érintő – feladat a Föld vízkészletéről,
  • egy másik elektromos autókról szól.
  • A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, mindegyik több részkérdésből áll. A II/B rész három, egyenként 17 pontot feladatból áll – ezek közül az érettségizőknek kettőt kell választaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. Mindegyik feladat összetett, több matematikai témakört érint.

    matematika érettségi matek
    Kapcsolódó cikkek