Közélet

Tízmilliókért lehet asztalt foglalni egy olyan gálára, ahol szinte mindent megszabnak

A gála exkluzív és a meghívottak listája évekig titkos volt, a vendégek nem készíthetnek videókat vagy fotókat. Sőt, a szervezők dönthetik el, hogy a vendégek kik mellé ülhetnek le egyáltalán.

Minden év májusának első hétfőjén rendezik meg a New York-i Metropolitan Múzeumban a Met-gálát, amelyet az év egyik legjelentősebb közéleti eseményének tartanak számon, és amelyre már a „keleti part Oscarjaként” hivatkoznak az Egyesült Államokban. A Met-gála a Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute Gala rövidítése, az eseményen ismert művészek, politikusok, közéleti szereplők vesznek részt a világ minden tájáról.

A gálát 1948-ban Eleanor Lambert divatújságíró alapította, hogy pénzt gyűjtsön a múzeum újonnan létrehozott divatért felelős részlegének: az első éjféli vacsorára ötven dolláros jegyeket árultak, az adománygyűjtő divatgálára ma már

35 ezer dolláros (több mint 9,8 millió forint) jegyárat, a vacsorát is tartalmazó jegyekért pedig 200 és 300 ezer dollárt (56-84 millió forint) is elkértek

– írja a The New York Times.

A 2018-as gála témája a „Mennyei testek: a divat és a katolikus képzelő erő” címet kapta, amelynek kiállításán a Vatikánban viselt pápai és főpapi viseleteket is felsorakoztattak, a vendégek pedig keresztény ihletésű ruhákban jelentek meg.

Madonna és Jean Paul Gaultier divattervező a 2018-as Met-gálán
Fotó: AFP

Idén a „Camp: Notes on Fashion” címet viseli, ami Susan Sontag 1964-es könyvére, a Notes on Campre utal, vagyis a túlzásokra, az extravaganciára épülő művészeti ágakra.

https://www.youtube.com/watch?v=tIj6D1CQMBQ

A lap hozzáteszi, a Met-gála résztvevőinek nem teszik kötelezővé az aktuális tematikához kapcsolódó megjelenést, azonban ha vendégek nagyobb publicitást szeretnének kapni, akkor erre érdemes odafigyelni. Továbbá az sem kötelező, ha egy divatház hív meg egy világsztárt, akkor a meghívottnak az adott márkában kell megjelennie, de valójában a híresség meghívásáért elvárják a márkájuk reklámozását is.

A tavalyi gálára például Nicolas Ghesquière, a Louis Vuitton tervezője hívta meg Emma Stone-t, Michelle Williamst, Alicia Vikandert, Justin Therouxot és Laura Harrieret is, akik a Met-gálára vezető vörös szőnyegen a divatház kreációt viselték, hirdetve ezzel a francia céget. A 2016-os Met-gála a „Manus x Machina – Divat a technológia korában” címet kapta, amelyen a Kardashian-család (a 21 éves Kyle Jenner már a legfiatalabb milliárdosok klubjába is bekerült) a Balmain kreációiban jelent meg.

Anna Wintour
Fotó: AFP

A Met-gála házigazdája 1995 óta Anna Wintour, az amerikai Vogue magazin főszerkesztője. A divatipar egyik legbefolyásosabb nőjéhez idén csatlakozhatott Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója és a friss Oscar-díjas Lady Gaga is, mindannyian az idei esemény arcai lesznek.

A Met-gálára csak meghívóval, vagy egy elég hosszú várólistán keresztül lehet bejutni, ellentétben a New York City Ballet vagy a Frick Collection Young Fellows Ball nevű eseménnyel, melyeket szintén a városban rendeznek meg. A The New York Times cikke szerint a lista összeállításánál Wintournak végső döntése van, ami azt jelenti,

ha egy cég több százezer dollárért egy egész asztalt vásárol meg, a vevő még akkor sem döntheti el, hogy kiket ültet le egy társasághoz.

Idén mintegy 550 vendéget választottak ki: korábban a vendéglisták titkosak voltak, most először a Vogue kiadta a neveket. Donald Trump amerikai elnök 2004-ben, mint üzletember vett részt a gálán, ahol a jelenlegi first lady, Melania Trump kezét megkérte. Trump utoljára 2011-ben jelent meg az eseményen.

Donald Trump 2011-ben a Met-gálán
Fotó: AFP

A jegyértékesítésből származó összes bevételt a múzeum divat részlegére költik, ami azért szükséges, mert ez az egyetlen terület a Metropolitan Múzeumon belül, amelynek önmagát kell finanszíroznia.

Az elmúlt években az esemény résztvevőinek megtiltották, hogy fotókat posztoljanak magukról a bevonulás vagy az egész este alatt. Egy korábbi gála szervezője, Sylvana Durett 2016-ban úgy nyilatkozott, bár nem ellenőriznek folyton mindenkit, de ha valaki egyértelműen csak a telefonjával van elfoglalva, akkor figyelmeztetik az illetőt. Két évvel ezelőtt több vendég is egy közös kép erejéig összeállt, amelyet Kyle Jenner osztott meg a múzeum mellékhelységéből.

https://www.instagram.com/p/BTku-bGh8mj/?utm_source=ig_embed

A gála központi nagytermének feldíszítéséért Raul Avila felel, Anna Wintour mellett a felkért házigazdák fogadják a meghívott vendégeket, akik a múzeum aktuális kiállítását tekinthetik meg, majd a bejárást követően részt vesznek egy koktélozáson. A fogadás után vacsorára hívják a vendégeket, a gála lezárásaként pedig egy kötetlen partit tartanak. A Vogue magazin főszerkesztője minden évben szelektálja a vendégek listáját, vannak olyanok, akik egyszer vendégeskedhettek a gálán, de többször már nem. Az idei Met-gála New York-i idő szerint délután hat órakor startol el, az eseményről a világ számos televíziója is beszámol.

(A címlapkép forrása: Timothy A. Clary / AFP)

Met-gála Egyesült Államok Metropolitan Múzeum
Kapcsolódó cikkek