Közélet

Nem tárgyalható újra a brit kiválási szerződés

Az EU-ban maradó tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek Donald Tusk szerint.

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés, ebben a bennmaradó tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek továbbra is – szögezte le pénteken az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk a brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: várakozással tekintenek a közös munka elébe a következő brit kormányfővel, el szeretnék kerülni az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, továbbá a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatok kialakítására törekszenek.

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk egy márciusi sajtótájékoztatón
Fotó: AFP

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: semmi újdonsággal nem tud szolgálni a Brexit ügyében, már sokszor elismételték, hogy a huszonhetek kizárják az újranyitását a már megkötött, de a londoni parlament által többszöri próbálkozásra sem ratifikált kiválási szerződésnek.

Brexit: nem cél a rendezetlen kilépés

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint sem ő, sem a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó többi jelölt nem törekszik arra, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépjen ki az Európai Unióból.

A vártnál is gyorsabban zuhannak a beruházások Nagy-Britanniában

Rontotta a következő két év brit gazdasági növekedésre és a beruházások idei visszaesésének ütemére adott előrejelzéseit a Brit Kereskedelmi Kamarák szövetsége (BCC), elsősorban a brit EU-tagság megszűnése körül folytatódó bizonytalanságokkal indokolva a felülvizsgálatot.

 

Brexit Donald Tusk Jean-Claude Juncker EU
Kapcsolódó cikkek