Közélet

A népesség több mint harmada diplomás

A diplomások aránya 34 százalékra nőtt Magyarországon, ezzel teljesítettük az Európa 2020 stratégiai program keretében tett vállalásunkat. Ugyanakkor a felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza az évtized elejéhez képest, és erre csak részben magyarázat a demográfiai­ helyzet és a külföldön tanulók egyre nagyobb száma.

Az évtized elejéhez, 2010-hez képest 7,6 százalékkal 34 százalékra emelkedett Magyarországon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, így teljesítettük az Európa 2020 stratégiai program keretében tett vállalásunkat. A diplomások aránya tekintetében azonban az huszonnyolc tagállamához képest még mindig 7 százalékos a lemaradásunk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A jelentés szerint uniós összehasonlításban kettősség jellemző a 25–64 éves korosztály iskolai végzettségére Magyarországon.

Az alapfokú végzettségűek aránya 6,8 százalékponttal az uniós átlag alatti, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 7,2 százalékponttal marad el az EU huszonnyolc tagországának átlagától, ugyanakkor a többi visegrádi országhoz (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) viszonyítva Magyarországon a legmagasabb, 15 százalékos az alacsony végzettségűek aránya, de a középfokú végzettségűek 60 százalékos aránya is a legmagasabbak közé sorolható a V4-ek között.

Fotó: Reviczky Zsolt

A visegrádi országok közül Lengyelországban és Szlovákiában magasabb, 46, illetve 38 százalékos a diplomások aránya, Csehországban Magyarországgal azonos arányban élnek felsőfokú végzettségűek. Uniós összehasonlításban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma

  • Litvániában,
  • Svédországban,
  • Finnországban
  • és Írországban
  • is meghaladja a 40 százalékot.

    A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

    Központi Statisztikai Hivatal felsőoktatás diplomás
    Kapcsolódó cikkek