Közélet

Halat szinte csak karácsonykor és húsvétkor eszünk

Nem változtak a hazai fogyasztói szokások az elmúlt néhány év során abban a tekintetben, hogy a halhúsfogyasztás meglehetősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakra összpontosul – írta a Magyar Hírlap szerdai számában az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) lehalászási jelentését ismertetve.

A magyarok halfogyasztási szokásaira még mindig jellemző az idényjellegűség. Általában a fontosabb ünnepek alatt szoktak az emberek halat enni, főképp karácsonykor és húsvétkor.

A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22 541 tonna volt tavaly.

A legkedveltebb halfajta továbbra is a ponty maradt,

a tógazdaságokban termelt étkezési halak 79,5 százalékát ez tette ki. Az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,3 százalékát, a busa a 9,5 százalékát adta. Az étkezési méretű értékes ragadozóhalak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 328 tonna volt, a tavalyelőttinél 15 százalékkal több.

Photo: Holger Hollemann/dpa

Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat.

A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi,

és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz – emelte ki a Magyar Hírlap.

húsvét harcsa hal karácsony halfogyasztás
Kapcsolódó cikkek