Közélet

Kiderült, mikor kezdenek kormányfőt választani a spanyolok

Pedro Sánchez egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat.

A spanyol parlament július 22-én kezdi meg a kormányfőválasztási folyamatot – jelentette be Meritxell Batet, az alsóház elnöke kedden Madridban. Tájékoztatása szerint a posztra jelölt Pedro Sánchez szocialista ügyvezető miniszterelnök programbeszéde és az arról szóló vita után az első szavazást július 23-án rendezik.

Amennyiben az abszolút többség, vagyis a 350 fős törvényhozásban több mint 176 képviselő nem támogatja a jelöltet, 48 órával később még egyszer szavaznak, ekkor már az egyszerű többség is elegendő a kormányfővé választáshoz.

Pedro Sánchez egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat. A továbbra is hiányzó voksok megszerezése érdekében újabb egyeztetésre készül a legnagyobb ellenzéki pártokkal, amelyek azonban egyelőre nem kívánnak változtatni korábban többször megfogalmazott álláspontjukon.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök
Fotó: AFP

A konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is visszautasította, hogy akár csak tartózkodással is hatalomra segítse a szocialista vezetőt.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) nevű radikális baloldali párttömörülés kész ugyan támogatni Sánchez megválasztását, ám cserébe koalíciós együttműködést, kormányzati pozíciókat kér.

A szocialisták továbbra is elzárkóznak ettől, mivel elképzelésük szerint inkább kisebbségben kormányoznának, külső támogatóként kérve más pártok együttműködését.

Ráadásul a 42 mandátummal rendelkező Unidas Podemos támogatása önmagában nem lenne elegendő Pedro Sánchez újraválasztásához, hiszen a két erőnek közösen sincs meg a szükséges szavazattöbbsége a parlamentben.

Ha Pedro Sánchez elbukik a szavazáson, és más jelölt sem próbálja elnyerni a kormányfői posztot, az újabb parlamenti választásokhoz vezethet.

A spanyol sajtóban megjelent számítások szerint erre novemberben kerülhet sor, és amennyiben megtörténik, négy év alatt már a negyedik általános parlamenti választás lesz a dél-európai országban.

választás kormányfő Spanyolország
Kapcsolódó cikkek