Közélet

Nincs visszaesés az orvosi eszközök gyártásában

Szűkíti a lehetőségeket, hogy a hazai kórházaktól kevés ajánlatkérés érkezik.

Nincs hanyatlás a hazai orvosieszköz-gyártásban, annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018-ban 36 százalékkal visszaesett a szektor teljesítménye – mondta a Világgazdaságnak Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója. A statisztikai adatgyűjtés módszertanában változás állt be – hívta fel a figyelmet Rádai Tamás, s a KSH is megerősítette, hogy néhány, több szektorban is aktív gazdasági szereplő gyártási tevékenységét 2018-tól kezdődően az orvosi eszköz gyártása helyett egyéb gyártási szakágazatba sorolták. A döntően exportra termelő medikai ipar továbbra is a nemzetgazdaság kulcsterülete, amelyet a kormányzat kiemelt stratégiai ágazatként kezel. A szektor hazai vállalkozásai éves szinten mintegy 200 milliárd forint értékű árut exportálnak, és több mint tízezer embernek adnak munkát – tette hozzá Rádai Tamás.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az is látszik, hogy kevesebb forrás érkezik az Európai Unióból, amelyet orvostechnikai cégek támogatására vagy kórházak újeszköz-beszerzésére lehet fordítani – jelezte a szektorhoz tartozó Dia-Med Kft. ügyvezetője, Halmos János. Kiemelte, kevés az ajánlatkérés a kórházaktól, és a közbeszerzések is központosítottak.

Korábban Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arról beszélt lapunknak, hogy a gyógyászati segédeszközök hazai gyártói rengeteg problémával küzdenek, de a támogatási számok alapján a kibocsátásuk nemhogy csökken vagy stagnál, de még nő is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

orsosi eszközipar egészségipar Rádai Tamás ETOSZ
Kapcsolódó cikkek