Közélet

A negyedik legjobb az unióban a hazai gyógyszer-azonosítás

Az Európai Unió által megkövetelt átállás a Richternél átlagosan 10 százalékos termelékenységcsökkenést okozott.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége (Ma­gyosz) szerint a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) véleménye nincs ellentmondásban az egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer (szerializáció) bevezetésének terheivel és a felmerülő problémák komolyságával

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Magyosz. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója egy keddi tájékoztatón azt mondta, hogy a gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az által megkövetelt átállás

a Richternél átlagosan 10 százalékos termelékenységcsökkenést okozott, a FÁK-államokban és a kelet-közép-európai térség országaiban pedig mintegy 8 millió euróval lett kisebb az árbevétele.

A kisebb cégek nem is hajtották végre a szerializációt, így ma azonosítatlan gyógyszerek is forgalomba kerülnek, ezzel a biztonság is sérül. A Magyosz szerint azonban az elhangzottak tévedésre adhatnak okot. A hazai rendszer bevezetéséért felelős (Magyosz és további 5 szervezet által alapított) Humvo minden piaci szereplővel, azaz csaknem 3000 partnerrel szerződött. Ebben a folyamatban kiemelkedő eredményt ért el Magyarország. A Magyosz adatai szerint

a hazai forgalmazó gyártók – ideértve a nem Magyarországon gyártó importőröket is – csaknem 85 százaléka már töltött fel termékadatot a rendszerbe.

Ez a szám folyamatosan nő, csaknem 13 ezer termék és több mint 170 millió doboz van a rendszerben.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

gyógyszeripar Magyosz
Kapcsolódó cikkek